Международните рейтингови агенции S&P и Fitch понижиха рейтингите на Украйна

...
Международните рейтингови агенции S&P и Fitch понижиха рейтингите на Украйна
Коментари Харесай

S&P и Fitch понижиха рейтинга на Украйна в чуждестранна валута

Международните рейтингови организации S&P и Fitch намалиха рейтингите на Украйна в задгранична валута. Експертите на организациите считат преструктурирането на дълга на страната за проблематично, съобщи Ройтерс.

S&P намали рейтинга на Украйна в задгранична валута до " SD/SD " от " CC/C ".

„ Като се има поради оповестените условия на преструктурирането и в сходство с нашите критерии, ние считаме съглашението за проблематично и еднакво на несъблюдение на отговорности “, оповестиха от рейтинговата организация.

S&P счита и че макроикономическият и фискален стрес, породен от нашествието на Русия в Украйна, може да отслаби способността на украинското държавно управление да бъде в съответно с дълга в локална валута, и намали рейтинга на Украйна в локална валута до „ CCC+/C “ от „ B-/B “.

Fitch пък намали дълготрайния рейтинг на страната в задгранична валута от C на RD поради отлагането на изплащането на дълга. По-рано група кредитори на Украйна от страните от Г-7 и членове на Парижкия клуб на кредиторите оповестиха желанието си да замразят изплащането на главницата и лихвите до края на 2023 година с опция за удължение на отлагането с една година ( до 2024 г.).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР