Международните рейтингови агенции S&P Global Ratings и Moody`s понижиха рейтинга

...
Международните рейтингови агенции S&P Global Ratings и Moody`s понижиха рейтинга
Коментари Харесай

Международните рейтингови агенции S&P Global Ratings и Moody's понижиха рейтинга на Турция


Международните рейтингови организации S&P Global Ratings и Moody`s намалиха рейтинга на Турция заради внезапното намаляване на националната валута – турската лира.

S&P намали дълготрайния кредитен рейтинг в задгранична валута на Турция до „ В+ “ от „ “ВВ- “ в национална валута – до „ ВВ- “ в национална валута от „ Вътрешни войски “, се споделя в прессъобщение на организацията. Прогнозата за рейтинга - „ постоянен “.

S&P удостовери също по този начин краткосрочните рейтинги на Турция в задгранична и национална валута на равнище „ В “.
Понижението на дълготрайните рейтинги отразява също по този начин упованията ни, че изключителната волативност на курса на турската лира и прогнозируемата в тази връзка внезапна промяна на платежния баланс подкопава стопанската система на Турция. Прогнозираме криза в страната през идната година, означават специалистите от организацията.
Инфлацията в Турция, съгласно оценката на S&P ще доближи своя пик на равнище от 22 % през идващите четири месеца и ще спадне под 20 % към средата на 2019 година, чакат специалистите. Анализаторите от S&P означават също по този начин, че внезапното намаляване на лирата във връзка с американския $ оказва сериозен напън върху корпоративния бранш на Турция, който има висока дългова тежест, а също по този начин съществено усилва рисковете от финансиране за турските банки.

Moody`s намалява дълготрайните рейтинги на Турция до " Ba3 " от " Ba2 ", завършвайки по този метод преразглеждането, инициирано от 1 юни 2018 година

Прогнозата за рейтингите е „ отрицателна “, се отбелязва в прессъобщението на Moody`s.
Ключовият фактор, подпомагащ понижението на рейтингите е продължаващото намаляване на държавните институции на Турция и обвързваното с това утежняване на предвидимостта на политиката на ръководещите, считат от организацията.
Според специалистите, обстановката се задълбочава от опасенията във връзка с независимостта на централната банка, а също по този начин неналичието на явен и благонадежден проект за премахване на аргументите от неотдавнашната финансова рецесия.

„ Затягането на финансовите условия и отслабването на курса на лирата носят сами по себе си високи и растящи опасности в проектите за външно финансиране и евентуално ще подкрепят по-нататъшното усилване на инфлацията и ще подкопават икономическия растеж “, се споделя в прессъобщението на Moody`s. Освен това анализаторите считат, че „ рисковете за платежния баланс ще продължат да се усилват “.

Лирата губи,ь5 % във връзка с американския $ в хода на търговията в понеделник курса на американската валута съставляваше 6,1118 лири спрямо 6,0177 лири при закриването на предходни търгове. В петък лирата поевтиня с 3 %, а от началото на август курсът й към $ спадна с 24 %, означават наблюдаващите на пазара.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР