Международната сертификационна компания, която работи и като енергиен консултант публикува

...
Международната сертификационна компания, която работи и като енергиен консултант публикува
Коментари Харесай

DNV GL: Пикът на потребление на петрол в света се очаква да е през 2022 г. , а на газ – 2033 г.


Международната сертификационна компания, която работи и като енергиен съветник разгласява новата си Прогноза за енергийната промяна и като цяло визията за развиване на енергетиката до 2050 година (Energy Transition Outlook 2019).

Сценарият, създаден от специалистите е един. Авторите на отчета са „ механически оптимисти “, които считат, че бързото рационализиране на технологиите ще обезпечи висок ритъм на енергийна промяна, която обаче въпреки всичко няма да е задоволителна за реализиране на задачите за климата заложени в Парижкото съглашение. Според техните калкулации енергийното развиване в сходство с прогнозата ще докара до повишение на световната температура с 2,4 градуса по Целзий.

Пикът на ползване на нефт съгласно създателите на отчета ще настъпи през 2022 година, а пикът на природния газ – през 2033 година, като до края на прогнозния интервал (до 2050 г.) газа ще остане най-големият източник на първична сила. Пикът на световното извънредно ползване на сила се чака също по този начин през 2033 година да е на равнище от 12 % над днешното. Все отново петролът ще резервира дял от 17 % при първичната сила до 2050 година

Прогнозата за толкоз ранен пик на петрола се дължи главно на оптимизма на създателите за темповете на електрификация на транспортния бранш. В частност те залагат на бързо повишаване на броя на пътнически електрически автомобили, в това число и на водородни. (Графика 2).

Газа, съгласно отчета ще стане главен енергиен източник от средата на 2020 година, което е вследствие на декарбонизиране на портфейлите от страна на петролните и газови компании, а и тъй като газа повече добавя променливостта на ВЕИ източниците. Въпреки че пикът се чака да е през 2033 година той ще остане главен преобладаващ източник с дял от 29 % в средата на века.

Предвид това, че създателите на отчета залагат на бърза електрификация в бъдеще, каузи на електричеството в крайното ползване на сила ще се усили от актуалните 19 % до 40 %, а годишното произвеждане на електрическа енергия в света през 2050 година ще се усили със 125 % от 24 ТВт*ч до 53 ТВт*ч. Авторите надлежно вършат и преоценка на прогнозата от предходната година, където се посочваше очакване производството на електрическа енергия в света да се увеличи през 2050 година до 66 ТВт*ч.

В новия си отчет създателите преразглеждат и упованията си за развиването на слънчевата и вятърната енергетика. Ако през предходната година те предвидиха, че през 2050 година 70 % от производството на електрическа енергия ще се дължи на слънцето и вятъра, то в този момент показват очакване за присъединяване им до 63 % за сметка на природния газ.

Фотоволтаичната слънчева енергетика ще е в основата на производството на електричество, акцентират още веднъж създателите, само че към този момент залагат не 49 %, а 33 %. Очакването съгласно настоящия отчет е откритата мощ на слънчевите електроцентрали през 2050 година да доближи 11560 ГВт. Рекордните темпове по растеж се чака да означи офшорната вятърна енергетика, като световната открита мощ през 2050 година се чака да нарасне 80 пъти – до 1550 ГВт.

За реализиране на климатичните цели на Парижкото съглашение е нужен комплекс от дейности, считат още създателите на отчета. Според тях задачите няма ка да се реализиран единствено с ускорено развиване на бранша на ВЕИ. Авторите на отчета означават, че даже в случай че от през днешния ден стартира да се създава електрическа сила с безвъглеродни технологии отново няма да може да се ограничи стоплянето от 2 градуса в случай че не бъдат подхванати по едно и също време ограничения за електрификация и на другите браншове. За осъществяване на задачите на климата е належащо доста повече. Става въпрос за спомагателни ограничения в региона и на енергийната успеваемост и за в допълнение развиване на ВЕИ и за доста мощно развиване на технологията за хващане и предпазване на въглерод (CCS).

Прочетете повече на: https://eto.dnvgl.com/2019

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР