Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния

...
Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния
Коментари Харесай

Standard & Poor`s потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива

Международната рейтингова организация S&P Global Ratings удостовери дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава постоянна, заяви Министерството на финансите.

Според рейтинговата организация свиването на стопанската система на България до този миг е било релативно едва и дължащо се най-много на устойчивото вътрешно търсене. Бавният ритъм на имунизация и евентуалното активизиране на пандемията с Covid-19 биха могли да провокират по-слабо от предстоящото възобновяване на външното търсене, което би изместило част от предстоящото възобновяване в 2022 година В средносрочен интервал до 2024 година, огромният поток на средства от Европейски Съюз по предходната и настояща многогодишна рамка за финансиране, както и спомагателните средства по новия инструмент " Следващо потомство Европейски Съюз ", ще обезпечат солидна опция за стопански напредък на България, счита рейтинговата организация.

Въпреки че резултатите от неотдавна извършените избори демонстрираха политическо накъсване и опълчване при взимането на решения, от рейтинговата организация не чакат тези развития да отсрочат най-важните политически задания като присъединението към еврозоната или усвояването на средства по стратегии на Европейски Съюз. Дори при тази предизвикателна вътрешна политическа среда и в изискванията на пандемия България резервира мощна фискална позиция. Очакванията на S&P Global Ratings са от 2022 година фискалната консолидация да понижи в допълнение дефицитите, поддържайки чистия държавен дълг на ниско равнище от 20% от Брутният вътрешен продукт през идващите години.

Външните опасности също наподобяват управляеми след няколко години на понижение на чистия външен дълг с помощта на поредицата от остатъци по настоящата и финансовата сметки, които от рейтинговата организация чакат да продължат.

Стабилната вероятност отразява упованието, че след относително лимитираното стесняване на стопанската система през 2020 година икономическото възобновяване през идващите две години няма да докара до несъответствия във външния или финансовия бранш. Това развиване би разрешило бърза фискална консолидация и поддържане на невисок държавен дълг.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР