Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата за кредитния

...
Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата за кредитния
Коментари Харесай

Standard&Poors повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна

Международната рейтингова организация S&P Global Ratings увеличи вероятността за кредитния рейтинг на България от постоянна на позитивна. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на финансите. Дългосрочният и кратковременен кредитен рейтинг на страната в задгранична и локална се удостоверяват на `BBB-/A-3`.

Положителната вероятност алармира за сполучливо възстановяване на финансовите условия, както и за усилване на фискалните и външните буфери в страната. Анализаторите от S&P Global Ratings чакат постоянния стопански напредък да продължи, в сходство с възходящата динамичност на износа и удобните условия за кредитиране. Нетният държавен дълг ще продължи да понижава през 2018 година, за четвърта година подред. Външната задлъжнялост е оценена като ниска и настоящата сметка ще остане на остатък. От Агенцията показват очакване, че продължителността на политиката ще бъде обезпечена до тогава, до момента в който ръководещата коалиция e постоянна.

Според S&P Global Ratings главните фактори, които биха довели до повишение на кредитния рейтинг на България през идващите 12-24 месеца, включват продължаващото понижаване на необслужваните заеми в банковия бранш, съчетано с спомагателен напредък от повишаване на кредитирането за подкрепяне на икономическия напредък.
Положително въздействие за рейтинга ще окаже също усилването на фискалната позиция над заложените упования на Агенцията, както и присъединението на лв. към Валутен механизъм II (ERM II), което би засилило в допълнение доверието в политиката.

Рейтинговата организация би подхванала дейности за инспектиране на вероятността до постоянна, при съществуване на напън върху платежния баланс на страната, намаляване на фискалните буфери или при превръщане на низходящата наклонност при необслужваните заеми.

Негативни кредитни дейности биха зародили и при положение на внезапно повишаване на действителния ефикасен валутен курс, което би довело до загуба на конкурентоспособност и утежняване на външната позиция на страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР