Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния

...
Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния
Коментари Харесай

Чудесни икономически новини за България

Международната рейтингова организация S&P Global Ratings удостовери дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута `BBB-/A-3`. Перспективата пред рейтинга също се удостоверява и остава позитивна. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

В систематизирания коментар на S&P Global Ratings се споделя, че паричните условия в България не престават да се усъвършенстват, повишаването на заемите поддържа растежа и страната реализира прогрес по присъединението си към Валутния механизъм II (ERM II). Рейтинговата организация чака мощен растеж на Брутният вътрешен продукт в интервала 2018-2021 година, дължащ се на мощното частно ползване и ускоряването на вложенията. Продължаващото асимилиране на средствата от фондовете на Европейски Съюз и стягането на изискванията на пазара на труда ще поддържат продуктивността през годините.

Положителната вероятност отразява забележителната възможност България да се причисли към Валутния механизъм II.

От Агенцията имат вяра, че този блян към участие в еврозоната ще поддържа и продължаващите старания на страната да се оправи с оставащите институционални спънки и структурни проблеми. S&P Global Ratings биха повишили кредитния рейтинг, в случай че българският лев влезе в ERM II, което ще поддържа по-нататък доверието и успеваемостта на паричната политика. Допълнителен прогрес в институционалните и структурните промени, да вземем за пример във връзка с правосъдната система, също би съдействал за възстановяване на кредитоспособността на страната. Рейтинговата организация може да преразгледа вероятността пред рейтинга до постоянна, в случай че подобренията в балансите на банките се извърнат надолу или в случай че се появи напън върху платежния баланс, да вземем за пример заради обновяване на несъответствия или външен потрес върху България, която има отворен вид стопанска система. Перспективата също по този начин би се преразгледала до постоянна, в случай че пътят на България към приемането на еврото се удължи прекалено във времето.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР