Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата от стабилна на

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата от стабилна на
Коментари Харесай

Fitch увеличи перспективата на рейтинга ни от стабилна към положителна


Международната рейтингова организация Fitch Ratings увеличи вероятност та от постоянна на позитивна пред дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута. Рейтингът ‘BBB’ се удостоверява, оповестиха от Министерството на финансите.

Положителната вероятност отразява понижението на макроикономическите опасности, които произлизат от пандемия та с COVID-19, подкрепена от по-устойчива стопанска система и постоянна рамка на политиката, както и продължаващ еволюционен развой към приемане на еврото. Според рейтинговата организация краткосрочните отрицателни опасности, произлизащи от пандемия та и несигурният резултат от избори те, значително се компенсират от вероятностите за доста финансиране на вложенията от Европейски Съюз и ангажираността за макроикономическа и фискална непоклатимост, подкрепена от дълготрайното действие на режим на паричен съвет и присъединяване на България в Механизма на обменните валутни курсове II (ERM II).

България ще бъде един от главните бенефициенти на прехвърляния от Европейски Съюз през идващите години, в това число 16,6 милиарда евро (27 % от Брутният вътрешен продукт за 2020 г.) през идната многогодишна финансова рамка (2021-2027 г.) и 7,5 милиарда евро (12 % от БВП) безплатни средства от Европейски Съюз по механизма последващо потомство (NGEU). Въпреки предизвикването да се усвои толкоз огромно количество средства, Fitch Ratings има вяра, че това ще увеличи икономическия напредък от плануваните 3 % през 2021 година на 4-5 % през интервала 2022-2025 година.

Рейтингът на България е подсилен от нейните мощни външни и фискални салда и надеждната политическа рамка от участието в Европейски Съюз и дългогодишното действие на режима на паричен съвет. Оценката е лимитирана от малко по-ниските равнища на приход спрямо медианата на страните с рейтинг „ BBB “ и неподходящите демографски данни, които могат да лимитират растежа и да повлияят на обществените финанси в дълготраен проект. Индикаторите за ръководство са малко над тези на страните, определени за съпоставяне.

Въпреки отрицателните последствия от пандемия та, с помощта на дълготрайната благоразумна фискална политика, знаците за обществените финанси остават по-добри спрямо другите страни със същия рейтинг, както и по отношение на страните от Европейски Съюз. Рейтинговата организация прави оценка бюджетния недостиг (на начислена основа) на 4 % от Брутният вътрешен продукт през 2020 година (в съпоставяне с медианата от 6,9 % за страните със подобен рейтинг), повлиян най-много от обвързваните с COVID-19 ограничения за разноски от към 3 % от Брутният вътрешен продукт. Изпълнението на приходите надмина ревизираните бюджетни цели, частично с помощта на усъвършенствания в събирането на налози, както и на по-слабо от предстоящото икономическо стесняване.

Основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга, са: прогрес към присъединението към еврозоната; възстановяване на капацитета за напредък на стопанската система, водещо до по-бързо доближаване на равнищата на приходите до това на страните с по-висок рейтинг. Фактори, които биха могли да доведат до намаление на рейтинга, са: неподходящи политически развития, които да понижат доверието в икономическото възстановяване; дълготрайно повишаване на обществения дълг; материализиране на условни отговорности в салдото на държавния бюджет или по-слаби вероятности за напредък.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР