Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на кредитния рейтинг

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на кредитния рейтинг
Коментари Харесай

От Министерство на финансите съобщиха много добра новина, свързана с кредитния рейтинг на страната

Международната рейтингова организация Fitch Ratings увеличи вероятността на кредитния рейтинг на България до позитивна от постоянна. Агенцията удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България ‘BBB-` в задгранична и локална валута, тавана за рейтинг на страната ‘ВВВ+`, както и краткосрочния кредитен рейтинг в задгранична и локална валута ‘F3`, оповестяват от Министерството на финансите. Подобряването на вероятността до позитивна, отразява оценката на Fitch Ratings, че индикаторите за развиването на външния бранш на България доста се усъвършенстваха. Продължителният интервал на непрекъснат спад на съотношението на външния дълг към Брутният вътрешен продукт и позитивните трендове по настоящата сметка, доведоха до по-добро показване на външните финанси на България в съпоставяне със страните от групата с рейтинг " ВВВ ".

Спрямо другите страни със подобен рейтинг, индикаторите за обществените финанси на страната повлияват позитивно за повишението на оценката на рейтинга. От Агенцията чакат бюджетен недостиг за 2017 година от 0,6 % от Брутният вътрешен продукт, който е много по-нисък от групата с рейтинг " ВВВ ". Държавният дълг към Брутният вътрешен продукт ще продължи да понижава под този на страните с рейтинг " ВВВ ".
Растежът на Брутният вътрешен продукт се ускорява. Fitch предвиждат стопанската система на България да нарасне с 3,0 % през 2017-2018 година, което подхожда на междинния ритъм на напредък за страните с рейтинг " ВВВ ".

Fitch показват факторите, които самостоятелно или групово биха провокирали повишение на оценката за рейтинга. Това са усилване на капацитета за напредък на Брутният вътрешен продукт и последователно доближаване с нивата на приходите по отношение на страните от групата със подобен рейтинг, по-висок стопански напредък без появяването на външни несъответствия, и бюджетна непоклатимост, която поддържа устойчивостта на обществения дълг.

Бъдещи развития, които самостоятелно или групово биха довели до преразглеждане на вероятността до постоянна от страна на Агенцията, са по-високи бюджетни дефицити водещи до бързо утежняване на траекторията на обществения дълг, както и материализиране на условни отговорности, да вземем за пример поддръжка на държавни предприятия с обществени средства..
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР