Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

Fitch потвърди ‘BBB’ за България и при прогноза за 4.9% дефицит

Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута " BBB " с позитивна вероятност . За оценката оповестяват тази заран от Министерство на финансите.

Fitch Ratings предвиждат растежът на Брутният вътрешен продукт да се забави до 3% през 2022 година от 4,2% през 2021 година , защото по-високата инфлация и по-слабото външно търсене въздействат надлежно на потреблението и външната търговия на страната. Икономическото развиване през първото тримесечие на 2022 година се задържа изненадващо добре, като частното ползване остана стабилно, само че от рейтинговата организация чакат интензивността да отслабне с повишаването на инфлационния напън през годината.

Fitch Ratings не престават да чакат умерено ускорение на растежа през 2023 година (до 3,8%), дължащо се значително на по-силните вложения свързани с фондовете на Европейски Съюз. Политическата неустановеност остава значим отрицателен риск . Отново зародилите вероятности за нови избори могат да забавят усвояването на Плана за възобновяване и резистентност , който беше дефинитивно утвърден през април.

Fitch Ratings предвиждат, че бюджетният недостиг ще се усили до 4,9% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година , от 4,1% през 2021 година, движен най-вече от ограниченията за поддръжка. Те чакат, че дефицитът ще намалее до 2,9% от Брутният вътрешен продукт през 2023 година, с понижаване на натиска върху разноските. Въпреки по-големите дефицити, равнището на държавния дълг на България ще остане доста ниско в съпоставяне със страните от Европейски Съюз и тези с рейтинг " ВВВ ".

Рейтингът на България е подсилен от нейната мощна външна и фискална позиция, по отношение на страните със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от участието в Европейски Съюз и дългогодишното действие на режима на паричен съвет. От друга страна, неподходящите демографски фактори тежат на евентуалния напредък и на обществените финанси в дълготраен проект.
 От Fitch потвърдиха дълготрайния кредитен рейтинг на България BBB
От Fitch потвърдиха дълготрайния кредитен рейтинг на България BBB

Положителната вероятност отразява проектите на страната ни за участие в еврозоната

Положителната вероятност отразява проектите за участие в еврозоната , което може да докара до по-нататъшни усъвършенствания във външната позиция на страната. Властите остават ангажирани с приемането на еврото до 2024 година, като рисковете към времевия небосвод произлизат основно от външни фактори . От рейтинговата организация не чакат закъснение с повече от една година на приемането на еврото, при положение, че страната не успее да извърши критериите за конвергенция през 2023 година, защото смятат, че на равнище Европейски Съюз има явен ангажимент за ускорение на този развой.

Основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга са прогрес към присъединението към еврозоната, в това число по-голямо доверие в България да дава отговор на критериите за участие и възстановяване на капацитета за напредък на стопанската система. Фактори, които биха могли да доведат до намаление на рейтинга, са доста закъснение на присъединението към еврозоната или огромен неподходящ макроикономически потрес, което би понижило доста средносрочните вероятности за напредък спрямо настоящите упования на рейтинговата организация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР