Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България |

Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута BBB с позитивна вероятност, заяви Министерството на финансите. 

Рейтингът на страната отразява салдото сред стабилната външна и фискална позиция, надеждната политическа рамка от участието в Европейски Съюз и дългогодишното действие на режима на паричен съвет, от една страна, и релативно по-слабия евентуален напредък, спрямо страни със подобен рейтинг, дължащ се отчасти на неподходящите демографски развития, които биха могли да утежнят обществените финанси в дълготраен проект, се показва в известието. Анализаторите от Fitch Ratings регистрират също намаляване на знаците за ръководство под медианата за страните със подобен рейтинг, в резултат на утежняването на успеваемостта на държавното управление и контрола върху корупцията преди 2021 г. 

Положителната вероятност отразява проектите на страната ни за участие в еврозоната. Според Fitch Ratings, отрицателните опасности в кратковременен проект, свързани с пандемията, са отслабнали и се компенсират от предстоящите обилни финансови запаси от Европейски Съюз и ангажираността към поддържането на макроикономическа и фискална непоклатимост (допълнително подкрепени от включването на българския лев към Валутния механизъм II). 

Fitch Ratings смятат, че образуването на съдружното държавно управление през декември 2021 година е понижило доста политическата неустановеност, след поредицата неубедителни избори през предходната година. Анализаторите регистрират, че съдружните партии са заложили цялостна стратегия за битка с корупцията и за възстановяване на върховенството на закона, като в същото време са дали обещание нарастване на вложенията и по-ефективни обществени разноски. Правителството е удостоверило задачата за приемане на еврото до 2024 година, продължавайки дългогодишната благоразумна фискална политика и положително макроикономическо ръководство.

Очакванията на Fitch Ratings за икономическия напредък на България остават удобни през идващите години, подкрепени от забележителните средства от Европейски Съюз (които в интервала 2022-2027 година са оценени на 36 % от Брутният вътрешен продукт за 2021 г.). Реалният напредък на Брутният вътрешен продукт е плануван да доближи 3,7 % през 2022 година и да се форсира до 4,5 % през 2023 г. 

Националният проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) се чака да бъде утвърден през идващите месеци, а приемането на първите средства по него - евентуално доникъде 2022 година Fitch Ratings означават предизвикването пред страната, обвързвано с ефикасното осъществяването на Плана, само че при всички случаи правят оценка, че средствата по НПВУ, в композиция с други капиталови стратегии на държавното управление, ще допринесат за повишение на дълготрайните вероятности пред растежа и евентуалното закъснение на спада на популацията. 

Агенцията предвижда, че средногодишната инфлация ще се увеличи до 5,2 на 100 през 2022 година, което е най-високият ритъм от 2008 година насам, движена от по-високите цени на суровините и в по-малка степен заради напън от страна на вътрешното търсене. 

С изразенaта от управляващите подготвеност за присъединение към еврозоната, фокусът е подложен върху осъществяването на последващите задължения след присъединението към ВМ II и покриването на критериите за конвергенция. Като цяло Fitch правят оценка, че участието в еврозоната ще поддържа дълготрайния рейтинг на България и правят оценка, че той може да се увеличи с две стъпки в интервала сред присъединението към ВМ II и въвеждането на еврото.
Рейтинговата организация прави оценка бюджетния недостиг на 3,8 на 100 от Брутният вътрешен продукт през 2021 година, което е по-благоприятно по отношение на предходните им упования, в резултат на високия напредък на приходите. Очакванията са дефицитът да се свие до 3 % през 2023 година, от 4,6 % през 2022 година В сходство, отношението дълг/БВП ще нарасне до 30 %, само че ще остане доста под медиана за страните със подобен рейтинг (60,3 процента). Банковият бранш на страната е оценен като ликвиден и добре капитализиран. 

Основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга, са прогрес към присъединението към еврозоната и повишение на капацитета за напредък на стопанската система. Фактори, които биха могли да доведат до намаление на рейтинга, са доста закъснение в процеса на присъединение към еврозоната; дълготрайно повишаване на обществения дълг; материализиране на условни отговорности в салдото на държавния бюджет или по-слаби вероятности за напредък, показват от Министерството на финансите. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР