Международната рейтингова агенция „Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

...
Международната рейтингова агенция „Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България
Коментари Харесай

Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България


Международната рейтингова организация „ Фич “ удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута три пъти Бе (BBB) с позитивна вероятност. Тя отразява проектите на страната за участие в еврозоната.

Агенцията предвижда, че средногодишната инфлация ще се увеличи до 5,2 % през 2022 година „ движена от по-високите цени на суровините и в по-малка степен заради напън от страна на вътрешното търсене “.

Положителната вероятност отразява вероятността за приемане на еврото, което би довело до обилни усъвършенствания във външните индикатори. Според „ Фич” краткосрочните опасности за спад, свързани с пандемията на ковид, са намалели и са повече от обезщетени от вероятностите за доста финансиране от Европейски Съюз и необятен ангажимент за макро и фискална непоклатимост (формирана от включването от юли 2020 година на българския лев във валутния механизъм II; ERMII).

Формирането на четирипартийно съдружно държавно управление през декември 2021 година доста понижи краткосрочната политическа неустановеност след поредност от неубедителни избори предходната година. Коалиционните партии дадоха обещание цялостна стратегия за битка против корупцията за възстановяване на върховенството на закона, като в същото време дават обещание увеличение на вложенията и по-ефективни обществени разноски. Властите възвърнаха задачата за присъединение към еврото през януари 2024 година, като в същото време резервираха дългогодишната си политика на фискална нерешителност и положително макроикономическо ръководство.

Макар да се чака необятна политическа непоклатимост в кратковременен проект, търканията сред обединението могат да се усилят, в случай че има неуспехи в политиката или когато партиите стартират да се готвят за районни избори през 2023 година.

В кратковременен проект държавното управление ще се концентрира върху ръководството на пандемията и оправянето с бързо възходящите цени на силата. Covid-19 към момента съставлява опасности за стопанската система, подчертани от най-ниския % на имунизиране в Европейски Съюз и незадоволително финансирана здравна система.

На енергийния фронт схемите за социална поддръжка биха могли да окажат прочут напън върху бюджета. Тези провокации могат да забавят част от дневния ред на държавното управление.

Въпреки това „ Фич” поддържа мнението си, че икономическите вероятности ще бъдат удобни през идващите години, подкрепени от доста финансиране от Европейски Съюз (общо към 36% от БВП). Прогнозираме растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,7% през 2022 година, ускорявайки се до 4,5% през 2023 година Текущата динамичност на инфлацията може да наруши частното ползване, само че това ще бъде отчасти обезщетено от настоящите схеми за поддръжка и възобновяване на заетостта. Въпреки че непрекъснатите опасения по отношение на потенциала за асимилиране, евентуалния дефицит на работна ръка и доставки биха могли да лимитират успеваемостта на вложенията, самият размер на проектите ще има позитивен резултат върху по-широката стопанска система. /БГНЕС
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР