Международната природозащитна организация Фонд за дивата природа (World Wide Fund

...
Международната природозащитна организация Фонд за дивата природа (World Wide Fund
Коментари Харесай

Фондът за дивата природа иска нов план за Пирин с целогодишен туризъм и други бизнеси

Международната природозащитна организация " Фонд за дивата природа " (World Wide Fund for Natureq WWF) предлага да се отхвърли сегашният проект за ръководство на националния парк " Пирин ", както и новият, който към момента не е влезнал в действие поради правосъдни обжалвания, и да се одобри нов документ с баланс сред устойчивостта на природата и развиването на бизнеса с нови източници на доходи. Това обявиха на конференция представителите на фонда в България.

На нея стана известно, че обединението " За да остане природа в България " е обжалвала решението на Министерския съвет, с което той в последните дни на 2017 година промени проекта за ръководство на парка като позволи благоприятни условия за строителство, въпреки и под изискване. Според природозащитниците са нарушени процедури и режими на Закона за предпазените територии, както и две европейски наставления - за местообитанията и за екологична оценка. " Ако съдът не съобрази нашите доводи за приложимостта на последните два закона, сме помолили да се обърне към Съда на европейските общности с искане за пояснение ", сподели Добромир Добринов от природозащитната организация.

Консултантската компания за развиване " Далберг " е изготвила по поръчка на WWF отчет, съгласно който за региона би трябвало да се търси развиване на различни форми на туризъм - конгресен, авантюристичен, спа и уелнес, исторически направления, турове за наблюдаване на дивата природа. Така ще се усили заетостта на хотелската база, която отвън зимните месеци пустее, разяснява Катерина Раковска от организацията. Тя означи, че при настоящето екстензивно развиване единствено на ски туризма през останалата част от годината безработицата е висока, цените на парцелите падат, а популацията понижава.

Докладът, наименуван " Хлъзгави скатове. Защита на Пирин от неустойчиво развиване и сечи " акцентира, че концесионерът на ски-зоната е построил ски уреди на територия 60% по-голяма от тази, която му е предоставена с контракта от 2001 година Това строителство е нанесло необратими вреди на националния парк. В резултат на това две зони към този момент са изгубили статуса си на международно естествено завещание на ЮНЕСКО, припомнят създателите му и предизвестяват, че паркът може да попадне в листата на обектите в риск.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Банско и градежите (69)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР