Международната общност не трябва да търпи никакви действия, подриващи украинския

...
Международната общност не трябва да търпи никакви действия, подриващи украинския
Коментари Харесай

Русия започва военни учения в Крим

Международната общественост не би трябвало да търпи никакви дейности, подриващи украинския суверенитет, се споделя в общото изказване на водачите на НАТО

След като Русия струпа повече от 100 000 бойци на украинската граница, съветската войска съобщи, че е почнала учения с присъединяване на 6 000 бойци на Кримския полуостров, анексиран от Москва през 2014 година, съобщи Агенция Франс Прес. Ученията включват пукотевица с бойни самолети, бомбардировачи, зенитни системи и кораби от Черноморския и Каспийския флот, заяви Кремъл.
 
Лидерите на водещите страни в НАТО организираха 80-минутен конферентен диалог и подчертаха общото си предпочитание за дипломатическо споразумяване на рецесията към Украйна, само че в същото време са разискали и "подготовката за налагане на огромни последствия и огромната икономическа цена ", която Русия би платила, в случай че нападне Украйна, както и "укрепването на източния фланг на НАТО ".
 
Това се споделя в изказване на Белия дом след присъединяване на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в срещата. Освен него участваха френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц, италианският министър председател Марио Драги, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, полският президент Анджей Дуда, английският министър председател Борис Джонсън, президентът на Европейски Съюз Шарл Мишел и ръководителят на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен.
 
Байдън съобщи пред публицисти, че срещата е била "много, доста, доста добра ", и че на нея е имало "пълно единогласие ".
 
"Лидерите се съгласиха, че в случай че има съветско навлизане в Украйна, съдружниците би трябвало да отвърнат неотложно с наказателни ограничения, в това число невиждан пакет наказания. Те взеха решение да продължат тясната съгласуваност по всеки сходен отговор ", се споделя пък в взаимно изказване на участниците в срещата.
 
"Премиерът обърна внимание на действителните филантропични последици при каквато и да е съветска експанзия и на нуждата да се подхващат стъпки, които са в нашата власт, с цел да предотвратим подобен излаз ", гласи изказването от кабинета на английския министър председател Борис Джонсън.
 
В тази връзка водачите на страните от НАТО са се съгласили, че дипломатическият път за разрешаване на проблемите остава главен приоритет при търсенето на излаз от обстановката. В общото им изказването обаче се споделя, че участниците "достигнаха до мнение, че интернационалната общественост не би трябвало да търпи никакви дейности, които подриват украинския суверенитет ".
 
След срещата полският президент Анджей Дуда акцентира, че НАТО е обединен по въпроса за Украйна. "Искам да подчертая единството на Северноатлантическия алианс. В момента няма съдружник, който да наруши солидарността с Украйна, с останалите членки на НАТО ", сподели той.
 
"Дезескалацията на напрежението с Русия по въпроса с Украйна изисква твърди и ясни предизвестия, само че също по този начин и засилен разговор с Москва ", съобщи пък френското президентство. Оттам прибавиха, че "през идващите дни " Еманюел Макрон ще беседва с съветския президент Владимир Путин и с украинския президент Володимир Зеленски.
 
Съединени американски щати СА ГОТОВИ ДА ИЗПРАТЯТ 8500 ВОЕННИ В ЕВРОПА
 
По разпореждане на президента Байдън Пентагонът е сложил в нараснала подготвеност към 8500 америкарски военни, които може да бъдат изпратени в Европа, в случай че Русия нападне Украйна, съгласно представителя на Пентагона Джон Кърби.
 
Той въпреки всичко сподели, че дефинитивно решение ще бъде взето, единствено в случай че НАТО реши да задейства своите сили за бързо реагиране или в случай че "възникне друга обстановка " по отношение на напрежението поради скупчването на съветски войски по украинските граници. "Целта е да се вдъхне убеденост на нашите съдружници от НАТО ", сподели Кърби и добави, че Съединени американски щати нямат желание да разполагат бойци в самата Украйна.
 
КИЕВ НЕ съдебна експертиза ОТКАЗВА ОТ ЧЛЕНСТВО В НАТО
 
Вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина отговори по този начин на въпрос дали Киев се отхвърля от участие в НАТО поради напрежението по руско-украинската граница: "Не, не се отхвърляме! ".
 
"Вие виждате по какъв начин Москва непрестанно трансформира настояванията си - първо беше Украйна и Грузия да не членуват в НАТО, след това да няма разширение, по-късно да се върне конфигурацията от 1997 година Москва има полза от ескалация на напрежението и прави всичко допустимо враждебната реторика да продължава. Киев има поддръжката на европейските и американските си сътрудници, които показват единение. Разликите с 2014 година са големи ", добави Стефанишина.
 
Според украинския вицепремиер събитията към този момент са в интерес на нейната страна.
 
"Първо - построили сме военна резистентност, второ - резистентност на хибридни офанзиви. Имаме непоколебимо интернационално единение за териториалната целокупност на Украйна, огромни наказания. И никой по-добре от нас не познава режима на Путин. Разбира се, че сме готови за всякаква военна ескалация. И сме доста признателни за големите старания на Европейски Съюз и НАТО, както и на обособени страни - Франция и Съединени американски щати, които вършат всичко допустимо да има разговор и бистрота на идващите стъпки ", сподели още Стефанишина.

Източник: segabg.com
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР