Международната общност като цяло изрази солидарността си с Ливан след

...
Международната общност като цяло изрази солидарността си с Ливан след
Коментари Харесай

Експлозията в Бейрут: Реакция на страните по света

Международната общественост като цяло изрази солидарността си с Ливан след детонацията във вторник в склад в пристанището на Бейрут, при който починаха минимум 100 души и бяха ранени близо 4000 души.

Между известията за взаимност и предложенията за незабавна помощ ето по какъв начин интернационалната общественост и някои страни реагираха на смъртоносния гърмеж в Ливан.
 Извънредно състояние в Бейрут
Извънредно състояние в Бейрут

Мярката ще е в действие за две седмици

Франция

Кабинетът на президента Еманюел Макрон съобщи, че Франция ще изпрати 55 чиновници по сигурността в Ливан и шест тона здравно съоръжение, 10 лекари за незабавна помощ също ще летят до Бейрут.

Френското президентство разгласи в сряда, че Макрон ще замине за Бейрут в четвъртък.

" Франция постоянно е на страната на Ливан и ливанския народ. Готова е да предложи помощ според от потребностите, изразени от ливанските управляващи ", съобщи външният министър Жан-Ив Льо Дриан в Twitter.

Съединени американски щати

Президентът Доналд Тръмп във вторник дефинира детонацията като допустима офанзива, макар че няма доказателства, потвърждаващи това изказване. Изявленията на ливанските водачи до момента сочат, че гърмежът евентуално е породен от мощно избухлив материал, който се е съхранявал в хранилища в столицата от години.

" Съединени американски щати са подготвени да окажат подпомагане на Ливан ", съобщи Тръмп на брифинг в Белия дом. " Изглежда като ужасна офанзива. "

Попитан по-късно, Тръмп разяснява, че се е срещнал с някои американски генерали, които считат, че гърмежът не е " някакъв тип събитие от индустриална детонация ". И съгласно тези неназовани генерали " наподобява считат, че това е нахлуване. Това е някаква бомба ".

Пентагонът насочи въпросите към Белия дом.

Двама американски чиновници, говорейки при изискване за анонимност, обявиха, че не е ясно от къде Тръмп получава информация, само че че първичната информация не наподобява да демонстрира, че детонацията е нахлуване.

Длъжностните лица обявиха, че информацията за момента е по-близка до това, което ливанските чиновници обществено са декларирали. Те прибавиха, че към момента е рано и може да се промени с течение на времето.

Англия

Премиерът Борис Джонсън съобщи, че Англия е подготвена да окаже каквато и да е поддръжка, с цел да помогне на Бейрут.

" Снимките и видеоклиповете от Бейрут довечера са шокиращи ", написа Джонсън в Twitter. " Обединеното кралство е готово да окаже поддръжка по всевъзможен метод, по който можем, в това число за засегнатите английски жители. "

В сряда английският министър на образованието Ник Гиб съобщи пред БиБиСи, че Англия работи незабавно, с цел да реши каква техническа и финансова помощ може да даде на Ливан.

На въпроса за спекулациите за аргументите за гърмежа, Гиб разяснява пред Sky News: " Разбира се, ливанските управляващи проверяват повода за тази покруса и преди да имаме резултатите от това следствие, е прибързано да се спекулира. "

Иран

Президентът Хасан Рохани съобщи, че Иран е подготвен да изпрати здравна помощ в Ливан, да помогне за лекуване на потърпевшите и да даде друга нужна здравна помощ.

" Надяваме се, че събитията за този случай ще бъдат избрани допустимо най-скоро и мирът ще се върне в Бейрут ".

Външният министър Мохамад Джавад Зариф туитира във вторник: " Нашите мисли и молебствия са с великите и устойчиви хора на Ливан. Както постоянно, Иран е изцяло подготвен да окаже помощ по всевъзможен метод. Остани мощен, Ливан. "

Саудитска Арабия

Външното министерство на Саудитска Арабия съобщи във вторник, че следи с огромна угриженост следствията от детонацията в пристанището на Бейрут, съгласно държавната осведомителна организация.

Потвърждава цялостната поддръжка и взаимност на кралството с ливанския народ.

Турция

Турската фондация за филантропична помощ оказва помощ в търсенето на оживели, копаят парчета, с цел да търсят хора и да извадят телата. Групата също активизира кухня в палестински бежански лагер в Ливан, с цел да достави храна на нуждаещите се, съобщи Мустафа Йозбек, чиновник на организацията със седалище в Истанбул.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган беседва с ливанския си сътрудник Мишел Аун за огромната детонация и съобщи, че Турция е подготвена да даде филантропична помощ при потребност.
 Сеизмолозите: Експлозията в Бейрут била със мощ от 4,5 по Рихтер
Сеизмолозите: Експлозията в Бейрут била със мощ от 4,5 по Рихтер

Инцидентът е засечен от Йордания

Палестина

Палестинските водачи показаха съболезнованията си на ливанския народ след детонацията. Президентът на Палестинската администрация Махмуд Абас изрази своята взаимност и съобщи, че Палестина е подготвена да предложи помощ на Ливан.

Междувременно водачът на Хамас в Газа Исмаил Ханий се обади на ливанския президент, министър председател и ръководител на Народното събрание и изрече съболезнования.

Израел

Израел предложи филантропична помощ на Ливан във вторник, съобщи израелският министър на защитата Бени Ганц.

" Израел се обърнал към Ливан по канали за интернационална сигурност и дипломатически канали и предложи на ливанското държавно управление здравна и филантропична помощ ", се споделя в документално изказване на Ганц и външния министър Габи Ашкенази.

Междувременно израелски представител съобщи, че Израел няма нищо общо с детонацията. " Израел няма нищо общо с случая ".

Ливан не признава страната Израел. Израел окупира Южен Ливан повече от 15 години до 2000 година и продължава да окупира ливанските ферми Шеба. Израел води опустошителна война с ливанското придвижване Хизбула през 2006 година, по време на което армията унищожава огромна част от южните покрайнини на Бейрут.

Египет

Египетският президент Абдел Фатах ел-Сиси изрази съболезнования в телефонен диалог с ливанския президент Аун в сряда и съобщи, че страната му е подготвена да даде цялата допустима помощ на Ливан.

Сиси разпореди два самолета, цялостни с здравна помощ, да бъдат изпратени в Ливан, оповестяват египетски медии.

Катар

Катарската държавна осведомителна организация QNA съобщи, че страната е изпратила първи боен аероплан, пренасящ здравна помощ в сряда.

Още три самолета трябваше да последват по-късно денем, съдържащи две полеви лечебни заведения с по 500 кревати, оборудвани с респиратори и други нужни медицински материали.

Кувейт

Кувейт достави здравна помощ и други артикули от първа нужда.

Министерството на здравеопазването съобщи, че кувейтската помощ е пристигнала в Ливан с боен аероплан в сряда сутринта, а кувейтският Червен полумесец съобщи, че ще предложи каквато и да е помощ на Ливан, заяви Кувейтската телевизия.

Тунис

Президентът на Тунис Кайс Сайед и политическите партии показаха взаимност с Ливан след офанзивата.

Тунизийските медии оповестяват, че Сайд е разпоредил неотложно два военни самолета, пренасящи медицински консумативи, съоръжение и храна, да бъдат изпратени в Ливан.

Русия

Руското министерство за изключителни обстановки съобщи, че изпращат пет самолета с здравна техника, полева болница и медицински личен състав.

Всички медицински чиновници, пътуващи до Бейрут, ще бъдат оборудвани с персонална защитна екипировка поради пандемията с ковид.

Холандия

Холандия изпраща профилиран екип за търсене и избавяне в Ливан, състоящ се от 67 лекари, медицински сестри, пожарникари и служители на реда, които да спомагат за издирването на оживели под руините.

Кипър

Кипър съобщи, че е подготвен да предложи здравна помощ на прилежащ Ливан след огромната детонация.

" Кипър е подготвен да одобри потърпевши лица за лекуване и при нужда да изпрати медицински екипи ", съобщи кипърският външен министър Никос Христодулидес пред държавния ефирен оператор.

Във вторник гърмежът се усети в цялостен Кипър, който се намира на към 160 км.

Христодулидес разяснява, че кипърското посолство в Бейрут, което е било затворено по време на гърмежа, е мощно развалено.

Чехия

Чешки спасители потеглят от летище Вацлав Хавел в Прага.

Чехия изпраща 37 специалисти за търсене и избавяне, съпроводени от 5 подготвени кучета в Бейрут.
 Десетки чиновници на Организация на обединените нации са ранени в Бейрут
Десетки чиновници на Организация на обединените нации са ранени в Бейрут

Взрив раздруса ливанската столица
 Снимка 491052
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР