Международната кампания срещу сексуалния тормоз #MeToo вече набира популярност и

...
Международната кампания срещу сексуалния тормоз #MeToo вече набира популярност и
Коментари Харесай

#MeTooBG - световното движение срещу сексуалния тормоз вече и у нас

Международната акция против половия тормоз #MeToo към този момент набира известност и у нас.
 Теб те е боязън от мен
Инициативата е на университетската преподавателка Леа Вайсова, която показа във Фейсбук пост своята история за претърпяно полово принуждение.  

" Направих поста обществен и той закупи невероятна известност. Освен мненията, аз получавах на персонални известия разказите на други дами, които са били в обстановка като моята. Оттук се породи концепцията да бъде инициирано придвижване по сходство на Me Too в Съединени американски щати – дами да споделят обществено обстановки, в които са били жертва на принуждение, поставяйки хаштаг #metoobg " - описа пред OFFNews.bg Вайсова.

Българският фонд за дамите към този момент поддържа самодейността на Леа Вайсова.

Време е за #MeTooBG. Време е дамите да бъдат чути, да бъдат подкрепени и насилието над дами да спре, приканиха от организацията през днешния ден.

Ето и самият пост на Леа Вайсова, предизвикал инициативата #MeTooBG:

" Случката е от през вчерашния ден.

Отивам на посетители на другари и съм купила вино. Пресичам улица Екзарх Йосиф и часът е към 19.30. Тъмно, само че не напълно, ходя с музика в ушите. Тъкмо да потегли по една от уличките и се разминавам на ъгъла на Екзарх Йосиф и уличката с някакъв мъж на моя възраст, напълно обикновено изглеждащ, който ме облъхва на алкохол. Усещам по какъв начин потегля след мен, застига ме и ми приказва нещо, което не слушам. Преценявам обстановката, че след няколко крачки ще свия по напълно забутана улица, само че сега се намирам пред някакъв ресторант. Спирам, махам слушалките и споделям: " Какво?! " ; Той: " Отдавна не съм виждал такава жена! Така нахакано да върви и да излъчва самочувствие! ", " И?! ". " Искам да изпия тая бутилка с теб. ", " Аз не желая. Имам среща. ". Той: " С жена ли? ". Усещам, че питането е стимулирано повече от перверзия. " Не, с мъж! ". Този дебил прави лека сценка все едно се тръшка, съжалява и следва продължение: " Тогава ще вървиш пред мен. Върви, с цел да ти виждам задника. ". " С дълга блуза съм. ", " Ще навлизам през нея ", " Голямо въображение! ", споделям. Следва " Теб наподобява те е боязън от мен? ". А аз от самото начало си мисля по какъв начин съм с тил към вратата на ресторанта и с един размах мога да я отворя, в случай че ми посегне. Накрая субектът ме остави, само че аз се обадих на приятелите ми, с цел да си приказвам с тях по телефона, до момента в който стигна до жилището, тъй като не бях сигурна дали няма да тръгне след мен.

Това е втора сходна преживелица в последните няколко месеца, като тук не загатвам въобще хилядите сексистки обиди. Първата ми такава беше с другар, който също използва репликата " Теб те е боязън от мен! ". След тази се усещах извънредно, тъй като пристигна таман от другар, освен това в личния ми апартамент. Съвсем типично за полово основано принуждение.

Вече съм изцяло уверена, че ще се наложи да отида до оръжеен магазин и да си купя газов спрей за самоотбрана.

Но нали съгласно нашата страна няма " полово основано принуждение ", а и тази страна направи по този начин, че това нещо да се възстановява и шири към този момент с цялостна мощ. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР