Международната фондация Форум на славянските култури (FSK) връчи на официална

...
Международната фондация Форум на славянските култури (FSK) връчи на официална
Коментари Харесай

Музеят Етър получи наградата Жива

Международната фондация " Форум на славянските култури " (FSK) връчи на публична гала в сръбската столица премиите " Жива " за най-хубав музей от славянска страна. Престижното отличие " Най-добър обект на културното завещание ", която се присъжда за трети път, завоюва Регионалният етнографски музей навън " Етър " в Габрово. За първи път български музей става притежател на огромна премия от този доста влиятелен интернационален културен конгрес, научи ДУМА от уеб страницата на Министерството на културата. Наградата " Музей на годината " получи Музеят на дърворезбата от Кониц (Босна и Херцеговина). Събитието се организира в съдействие с Министерството на културата и медиите на Република Сърбия и сръбски партньорски институции.

Двадесет музея от 11 славянски страни участваха в състезанието за премията " Жива ". Седмата гала се състоя в Белград, а предходните места на нейното осъществяване са Скопие, Санкт Петербург, Задар, Блед, Прага и Бар. Журито се състои от 13 музейни специалисти от славянски страни и Европейската музейна академия. Българският представител в него е шефът на дирекция " Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства " на Министерството на културата Екатерина Джумалиева.

Освен двете огромни награди, са връчени още няколко. Специално самопризнание за водачество получи Националният литературно-мемориален музей на Иван Франко в Лвов (Украйна). Носител на признанието за внимание към посетителите и досегаемост е Музеят на въгледобива в Забже (Полша). Специалното самопризнание за творчество получи Музеят на изкуствата " Божидар Якац " (Костаневица на Кръки, Словения). Центърът за гости " Къщата на приказките на Ивана " (Огулин, Хърватия) бе отличен за описване на истории, а Ярославският живописен музей (Руската федерация) - за положително потребление на ресурсите. Журито реши също по този начин да връчи Почетно отличие на Националния музей в Белград (Сърбия).

" Присъствието на български музей на този конгрес е огромна чест за нашата страна. Тук ние, българите, се усещаме измежду близки хора, усещаме доверие и сериозна поддръжка. Защото всички сме посветили своята активност на една значима задача - да работим за одобряване на славянската просвета в световния свят. Културните достижения на славянската общественост са международен феномен, без който не може да се изясни същността на човешката цивилизация. Всяка от присъстващите на този конгрес организации показва славянството, въпреки от друг взор. Ако влезете в българския музей " Етър ", на който съм шеф, ще откриете доста и от предишното на своите нации. Благодаря от името на екипа си, че сме част от това огромно за славянския свят събитие ", разяснява проф. доктор Светла Димитрова, шеф на музей " Етър ", на която бе връчена премията за най-хубав обект на завещание в славянските страни.

За седем години от своето битие премията събра повече от 135 музея, излиза наяве от информация на уредниците.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР