Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) излезе с изявление за започване

...
Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) излезе с изявление за започване
Коментари Харесай

Международната федерация разследва шашмите в шахмата

Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) излезе с изказване за започване на следствие за допустима машинация на 19-годишния американски шахматист Ханс Ниман в партия с норвежеца Магнус Карлсен.

След последните събития в разногласието Карлсен-Ниман, Комисията за почтена игра на FIDE (FPL) реши да сътвори комисия за следствие. Тримата членове на панела ще образуват тази група, която ще има опция да търси препоръки и от външни специалисти, когато е нужен разбор.

Целта на следствието ще бъде двойна: да ревизира изказванията на международния първенец за хипотетична машинация от Ниман и личните изказвания на Ханс за машинация в онлайн мачове.

Председателят на комисията Саломеа Заксайте съобщи, че са подготвени да проучат събитията, да съберат и проучват всички налични данни и доказателства и да открият обстоятелствата и изказванията, които са били оповестени. Панелът ще обезпечи заслужено решение, като отбрани правата и на двете страни по време на следствието.

Светът на шаха е разтресен от три седмици насам от несъгласието сред двамата състезатели,

откакто 31-годишният петкратен международен първенец се отхвърли от шампионата Синкфийлд Къп след проваляне от 19-годишния Ниман. Миналата седмица неочакваното отдръпване на норвежеца от мач против американеца в онлайн конкуренцията Джулиъс Бер Дженерейшън Къп повдигна още веднъж фурора.

Преди дни известен порносайт предложи на Ханс Ниман един милион $, с цел да предава онлайн негова шахматна партия изцяло гол, написа Дейли Стар.

Предложението би трябвало да помогне на американеца да потвърди, че не си е служил с машинация, когато победи международния първенец Магнус Карлсен на Grand Chess Tour в Сейнт Луис при започване на септември.

В шахматните среди Ниман е обвинен, че е употребявал вибриращи анални топчета, които му подсказвали ходове, измислени от изкуствен интелект за сензационната победа над норвежеца
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР