Международната автомобилна федерация (ФИА) официални потвърди връщането на 4-та DRS

...
Международната автомобилна федерация (ФИА) официални потвърди връщането на 4-та DRS
Коментари Харесай

ФИА потвърди връщането на 4-та DRS зона в Мелбърн

Международната автомобилна федерация (ФИА) публични удостовери връщането на 4-та DRS зона на пистата „ Албърт парк “ в Мелбърн, където този уикенд ще се организира Гран При на Австралия, трети кръг за сезон 2023 във Формула 1.

Припомняме, че след измененията по австралийското трасе, направени преди миналогодишното издание на конкуренцията, от ФИА взеха решение да обозначат 4-та зона, в която водачите да могат да задействат своите системи за понижаване на челното противодействие. Тя обаче бе отстранена малко преди старта на съботната тренировката, откакто част от водачите показаха своите опасения, че високите скорости в тази част на пистата могат да доведат до съществени произшествия.

Преди месец уредниците на Гран При на Австралия оповестиха, че за тазгодишното издание на надпреварата въпросната зона, намираща се на високоскоростната права сред завои 6 и 9, ще се върне. По-рано тази заран тази вест бе доказана и от ФИА, както се вижда от формалната карта на пистата, която бе разпратена до всички тимове.
 Предстои най-бързата Гран При на Австралия? Предстои най-бързата Гран При на Австралия?
На нея ясно се вижда, че този уикенд на „ Албърт парк “ ще има четири обособени DRS зони, които ще бъдат обслужвани от две точки за засичане на разликата в хода на неделната конкуренция. Първото премерване на разликата ще става 40 метра след изхода от шестия завой, а то ще важи за DRS зони 1 и 2, които се намират надлежно на правата сред завои 6 и 9 и на правата сред завои 10 и 11. Зона 1 ще стартира 130 метра след светлинен панел 11, ситуиран малко след завой 8, а зона 2 ще започва 100 метра след изхода от 10-я завой.

Второто засичане на дистанцията сред водачите ще бъда 90 метра пред влизането в 13-я, предпоследен завой на пистата, а то ще важи за зони 3 и 4, ситуирани надлежно на старт-финалната права и на тази сред завои 2 и 3. Зона 3 ще започва 30 метра след излизането от последната крива на трасето, а зона 4 ще стартира 30 метра след завой 2.

Същите четири DRS зони със същите точки за засичане на разликата ще бъдат употребявани и за надпреварите във Формула 2 и Формула 3, където се състезава и българският водач Никола Цолов, този уикенд.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР