Международната антидопингова агенция (WADA) официално премахна тригодишната забрана на Руската

...
Международната антидопингова агенция (WADA) официално премахна тригодишната забрана на Руската
Коментари Харесай

Международната антидопингова агенция свали забраната на руските спортисти

Международната антидопингова организация (WADA) публично отстрани тригодишната възбрана на Руската антидопингова организация (RUSADA) за присъединяване в интернационалните спортни надпревари. Решението бе взето в Сейшелските острови. Скандалът породи по време на зимните Олимпийски игри през 2014 година, когато проби от чиста урина са били замение с допингирани такива.

Президентът на Международната антидопингова организация Крейг Рийди излезе с позиция по отношение на решението да възвърне работещия статут на Руската антидопингова асоциация.,,По-голямата част от Международната антидопингова организация реши да премахнем възбраната на Руската антидопингова организация. Има тъкмо избран период, в който от,,RUSADA “ би трябвало да покрият следното условие - обезпечен достъп до Московската лаборатория и нейните данни и проби. Ако това не се случи, възбраната върху Руската антидопингова организация още веднъж ще влезе в действие “.

Очаква се,,WADA “ да бъдат подложени на критика за този избор, като недоволството си към този момент показаха от Френската антидопингова организация. Някои спортисти и публични лица също споделиха своето мнение по отношение на финалния избор по случая. Бившият лекоатлет в дисциплината тичане с трудности и някогашен президент на Американската антидопингова асоциация Едуин Моузес показа в публикация за американския вестник,,New York Times “, че спортистите поддържат решението на,,WADA “, стига то да е аргументирано и да не наврежда още веднъж на цялостната известност на спорта.

Д-р Григори Родченков пък съобщи за,,USA Today “:,,Международната антидопингова организация не трябва да си разрешава операции от съветското министерство, същата институция, която беше главната движеща мощ за допинг програмата. Ако организацията се поддаде още веднъж, това ще е пагубно за световния спорт без неразрешени субстанции “. Неговият юрист Джим Уолдън също изрече своето мнение след решението.,,Възстановяването на спортния статут на Русия e най-голямото изменничество против чистите спортисти в Олимпийската история.

Вицепрезидентът на,,WADA “ Линда Хелеланд съобщи, че ще гласоподава,,против “ преди окончателното решение.,,Докато отчетът на Макларън не е тестван от Руската антидопингова организация и,,WADA “ не получи достъп до Московската лаборатория, аз ще гласоподавам негативно за възобновяване на спортния им статут “, добави тя. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР