Международната агенция S&P Global Ratings обяви, че потвърждава кредитния рейтинг

...
Международната агенция S&P Global Ratings обяви, че потвърждава кредитния рейтинг
Коментари Харесай

S&P Global Ratings: Бавното ваксиниранe спъва възхода на България

Международната организация S&P Global Ratings разгласи, че удостоверява кредитния рейтинг на България, като показва, че не вижда аргументи в близко време да го трансформира. 

Агенцията отбелязва, че стопанската система ни не е потърпевша тежко от ковид-кризата, само че че бавният ритъм на имунизация и евентуалното активизиране на пандемията COVID-19 биха могли да забавят възобновяване. Все отново общата оценка е оптимистична:  " В средносрочен интервал до 2024 г. големият поток на средства от Европейски Съюз по предходната и настояща многогодишна рамка за финансиране, както и спомагателните средства по новия инструмент „ Следващо потомство Европейски Съюз “ ще обезпечат солидна опция за стопански напредък на България, обобщават от S&P Global Ratings. 

Рейтинговата организация не вижда съществени опасности от политическата неустойчивост за значимите задания пред страната ни - присъединението към еврозоната или оползотворяването на милиардните средства по стратегиите на Европейски Съюз. " Дори при тази предизвикателна вътрешна политическа среда и в изискванията на пандемия България резервира мощна фискална позиция ", се показва в оценката на S&P.

Очакванията са през 2022 година България да се върне към постоянен бюджет без съществени дефицити и да се придържа към ниско равнище на държавния дълг - към 20% от Брутният вътрешен продукт, през идващите години.  

 

Оценката за дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута е BBB/A-2, а вероятността пред рейтинга остава постоянна. " Стабилната вероятност "  отразява упованието, че след относително лимитираното стесняване на стопанската система през 2020 година  икономическото възобновяване през идващите две години няма да докара до несъответствия във външния или финансовия бранш, разясняват анализаторите.  

Рейтинговата организация би повишила кредитния рейтинг при по-бърз стопански растеж и при стабилизиране на бюджета. Обратно, в случай че страната изпусне от надзор разноските и стартира да натрупа задължения, ще последва корекция надолу. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР