Международна океанографска експедиция ще проучва климатичните промени в района на

...
Международна океанографска експедиция ще проучва климатичните промени в района на
Коментари Харесай

Международна експедиция ще проучва климатичните промени в района на Черно море

Международна океанографска експедиция ще изследва климатичните промени в региона на Черно море за последните 20 000 години. Изследването ще се извърши на научноизследователския транспортен съд " Пелагия " под холандски байрак, който е получил позволение от българското държавно управление за престой в акваторията на страната. За това решение на кабинета заяви пресслужбата на Министерския съвет.

Данните ще послужат за възстановяване на моделите за проучване на актуалните промени в климата. Експедицията ще се реализира в интервала от 16 до 22 август т.г. и е част от две взаимосвързани научни стратегии на Нидерландския център за земни системи и на института Шонген за анаеробна микробиология, ръководени от Нидерландския институт за морски проучвания.

Дейностите по реализацията на разработваните стратегии се финансират напълно от холандската организация за научни проучвания и Европейския проучвателен съвет. Ръководител на експедицията е доктор Лаура Вилануева, а от българска страна ще вземе присъединяване старши теоретичен помощник Любомир Димитров от Института по океанология към Българска академия на науките във Варна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР