Международна конференция за ефективното използване на резервационните данни на пътниците

...
Международна конференция за ефективното използване на резервационните данни на пътниците
Коментари Харесай

Валентин Радев: Организираната престъпност и тероризмът отдавна не се ограничават в националните граници

Международна конференция за ефикасното потребление на резервационните данни на пасажерите (PNR) събра в София специалисти от правоприлагащите органи на страните членки на Европейски Съюз, Австралия, Швейцария, Съединени американски щати, както и представители на Европейската комисия, Европейския контролен орган по отбрана на данните, Европол, Фронтекс и Агенцията на Европейски Съюз за главните права (FRA). Събитието, състояло се на 21 февруари, бе проведено взаимно от Министерството на вътрешните работи и Държавната организация „ Национална сигурност “ като част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

„ Организираната престъпност и тероризмът от дълго време не се лимитират в национални или даже в европейски граници. Обединените старания и координираните дейности са основни за гарантиране сигурността на жителите. В този подтекст преглеждаме директивата за резервационните данни на пасажерите като нов ефикасен инструмент “, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев при разкриване на конференцията.

Той още веднъж акцентира, че сигурността е един от основните цели на Българското председателство, а разискването на значимите на практика аспекти по използване на директивата е от значително значение за постигането на тази цел. Българското председателство поддържа и предизвиква напъните за транспониране на директивата преди крайния период през май т.г. Заместник-председателят на Държавната организация „ Национална сигурност” Николай Ненков уточни, че Националното звено за приемане и култивиране на резервационни данни в ДАНС е едно от първите в страните членки на Европейски Съюз.

Той регистрира добавената стойност на този инструмент в поддръжка работата на способените органи и в този смисъл посочи смисъла на интернационалното съдействие в сферата при противопоставяне на тежката престъпност и тероризма. Участниците в конференцията разискаха бъдещото взаимоотношение за дейно потребление на този инструмент. Акцент бе подложен върху развиването и задълбочаването на обмена на данни.

Направен бе обзор на настоящи въпроси по практическото използване на директивата. Сътрудничеството с трети страни също бе във фокуса на полемиките. Представените положителни практики обрисуваха работещите решения за възстановяване използването на PNR директивата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР