Международна конференция, организирана от българските и европейските учителски синдикати, и

...
Международна конференция, организирана от българските и европейските учителски синдикати, и
Коментари Харесай

Едва 8% са младите учители у нас

Международна конференция, проведена от българските и европейските училищен синдикати, и подкрепена от стратегия „ Еразъм+ “ на Европейския съюз, сложи през днешния ден въпросите за привличане и поддръжка на младите учители, с цел да останат те в областта на образованието.

Синдикатът на българските учители изнесе тревожни данни на конференцията - след 8 години ще се пенсионират към 40 хиляди български учители.
Янка Такева, ръководител на Съюза на българските учители: Висшите образователни заведения приготвят бъдещи студенти, единствено 20 хиляди.
Чуждестранните участници на конференцията разясниха, че казусът с дефицита на млади или „ нови “ учители, както те ги назовават, е годен и за цяла Европа.
Сара Кик, интернационален секретар, Европейска федерация на работодателите в образованието: В Белгия към 30% от новопостъпилите учители скоро напущат. Затова там се развива менторството - по-възрастните учители оказват помощ на по-младите, с цел да останат.
Според просветния министър Красимир Вълчев към този момент се отпускат стипендии на студенти, които желаят да учат педагогика и има леко нарастване на броя им. Повишени до 760 лв. са и заплатите на младите учители.

  Красимир Вълчев: Учителската заплата би трябвало да надвишава междинната за страната Красимир Вълчев: Учителската заплата би трябвало да надвишава междинната за страната
За да прилече повече млади учители просветното министерство даде обещание. Двойно нарастване на учителските заплати и понижаване на административната тежест....
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: С бюджетите за 2019, 20, 21 година ще доближи над 1250 лв. минималната заплата, междинната ще бъде над 1500. Важното е ние като страна да поддържаме учителските заплати над междинната за страната.
Днес и на следващия ден ще се обменят гледни точки и ще се търсят решения. Един вероятен вид предложи ръководителят на КНСБ.

Пламен Димитров- ръководител на КНСБ: Сега да заявим в действителност, че до края на вашия мандат междинната работна заплата, не приказваме за това по какъв начин се върви напред, междинната работна заплата на учителите ще стигне 1000 евро в България.
Това би дало голяма мотивация на младежите да учат педагогика и по-късно да станат учители.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР