Международна финансова институция със сериозна репутация ще осигури финансирането на

...
Международна финансова институция със сериозна репутация ще осигури финансирането на
Коментари Харесай

Международна банка в Топ 10 на глобалните класации финансира сделката на Инерком за активите на ЧЕЗ


Международна финансова институция със сериозна известност ще обезпечи финансирането на българската компания „ Инерком " при покупката на бизнеса на ЧЕЗ в България. Става въпрос за синдикиран заем от интернационалните банки. Това изясни Илиян Скарлатов ръководещ сътрудник в Mane Capital, в изявление за предаването на Европа ТВ Business Daily на ТВ Европа.

Mane Capital е финансов съветник на „ Инерком " по договорката с ЧЕЗ. Скарлатов напомни, че договарянията с банките са траяли 10 месеца. Но към този момент е ясна финансовата архитектура на договорката и вървим към нейното завършване, разгласи той.

Самоучастието на „ Инерком " (т. нар. „ екуити " ) ще бъде към 30%. Другите 70% ще бъдат обезпечени от интернационална банкова институция.

Вече е конкретизирана и банката, която ще приготви пласмента на дълга. Това е доста сериозна финансова институция, която е в Топ 10 на световните ранглисти, с доста консервативна политика. Оттам са поискали детайлна информация за подготвяната договорка, преди да се включат в нея.

" Банката има високи условия – бизнес проект, стратегия за погашение на заема, цели, работи се в елементи. Никоя банка няма да влезе в такава договорка, без да знае какво се случва ", изясни Скарлатов. Той добави, че с изключение на тази банка и други две са поискали и се включват в обезпечаването на финансов запас на „ Инерком " за покупката - едната също е в Топ 10, а другата в Топ 20 на водещите финансови институции в света. Финансирането в тази ситуация ще пристигна напълно отвън България, акцентира Скарлатов.

За потребностите на договорката няма да бъдат залагани никакви активи на ЧЕЗ в България. Ще бъдат заложени само акциите на сдружението " Инерком ", безапелационен е финансистът.

Отпускането на сума от порядъка на няколко стотици милиони изисква доста съществено проучване както на притежателя, по този начин и на бизнеса и надзор от страна на банките на активността на сдруженията. Това допуска,че банките ще бъдат спомагателен поръчител за вярното и сполучливото ръководство на фирмите.

" При такава огромна договорка поръчител за финансовата непоклатимост на сдруженията са и финансовите институции, които обезпечават финансов запас за придобиването им. Този, който обезпечава финансирането, има също толкоз огромен интерес сдруженията да се ръководят по най-хубавия метод за реализиране на най-хубав финансов резултат, колкото и притежателя ", съобщи Скарлатов.

Специалистът бе безапелационен, че „ Инерком " няма да прави промени в оперативния мениджмънт на ЧЕЗ в България, а ще бъде заменен единствено Надзорният съвет. Екипът, който ръководи бизнеса на ЧЕЗ в България е един от най-опитните в страната, с потвърдени експерти, които познават добре сдруженията и бранша и са го управлявали сполучливо доста години. Разговори в тази посока са водени и с банките, като от тяхна страна има цялостна поддръжка за желанието да бъде непокътнат управническият екип от потвърдени експерти, който управлява сдруженията сега.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР