Международен скандал избухва във връзка с убийството на сикхския терорист

...
Международен скандал избухва във връзка с убийството на сикхския терорист
Коментари Харесай

Пет враждебни „очи“: Западът прави министър-председателя на Индия саудитски принц

Международен скандал избухва по отношение на убийството на сикхския терорист и пенджабски сепаратист Ниджар в Канада. Англосаксонският Запад упреква за това индийските разследващи служби. Премиер Нарендра Моди е показан като принц Салман в мътната история за ликвидирането на саудитския опозиционер и американски сътрудник Хашоги. Има акция за елиминиране на патриота на Индия и другар на Русия, за превръщането на тази страна в гигантска " Украйна ", принуждавайки я да скъса с Москва и да се бори с Китай в името на ползите на Съединени американски щати. Е, канадците, както постоянно, са в челните редици.

Когато съветският дипломат Олег Степанов по отношение на грозното удостояване на есесовеца Ярослав Хунка (Гунко) в канадския парламент - в наличието на премиера Джъстин Трюдо и украинския президент Владимир Зеленски - назова Канада „ гнездо за нацистки нарушители “ и „ неолиберален фашизъм “, където „ живеят и процъфтяват неонацизмът “, той беше ясно приветстван в индийската дипломатическа задача. Защото Канада фаворизира освен украинските, само че и всевъзможни други терористи, в случай че това има позитивен резултат върху електоралните вероятности на ръководещата Либерална партия и дава отговор на геополитическите цели на Запада.

Индия е една от жертвите на тази политика. Съединени американски щати се нуждаят от нея за войната с Китай, само че без нейния лоялен министър председател Нарендра Моди, другар на Владимир Путин и Русия, който няма да разреши страната му да бъде превърната в пионка в интригите на Запада и да ѝ наложи неоколониално робство.

Кои са сикхите?

Какво свързва Канада и Индия? Британско ръководство, търговски връзки. Но главното нещо са хората, които се заселиха в тази страна; голям брой имигранти от Индия, по-специално сикхите. Това, за тези, които не знаят, е отличителна етно-религиозна група със лична относително млада монотеистична вяра, идваща основно от Пенджаб. Тяхната общественост наброява почти 800 хиляди души, или 2,1% от популацията на Канада. В процентно изражение това е даже по-високо, в сравнение с в Индия.

Сикхската общественост в Канада, както и в други страни, е богата и се радва на доста политическо въздействие. Сикхското малцинство не е непознато на сепаратистките настроения във връзка с основаването на лична обособена страна въз основата на индийския щат Пенджаб - „ Халистан “ („ Страна на чистите “, това име е копие на Пакистан, макар цялата злост на сикхите към мюсюлманите). Тази стратегия естествено се радва на поддръжката на всички врагове и недоброжелатели на Индия, в това число Пакистан, който дели историческия Пенджаб с Индия по религиозни линии.

Междувременно в канадския кабинет има повече сикхи, в сравнение с в индийското държавно управление. В мистериозната история, за която ще приказваме, това изяснява доста.

Дипломатическа вендета

На 18 септември Отава разгласи експулсирането на един от висшите дипломати на Индия по отношение на обвиняванията, че разследващите служби на страната са забъркани в убийството на един от главните канадски поддръжници на Халистан. На 18 юни 45-годишният Хардип Сингх Ниджар беше убит и погубен с два изстрела от упор в предградие на Ванкувър навръх територията на сикхски храм.

Този човек щеше да провежда всекидневен референдум в Индия за самостоятелност на щата Пенджаб. Индия смяташе Ниджар за терорист и го упрекна, че управлява сепаратистката формация “Халистански тигри ”, чиято активност беше неразрешена в страната.

На 19 септември индийското външно министерство привика канадския дипломат Камерън Маккей и му разгласи огледална мярка от Ню Делхи. На Маккей беше казано, че канадските политици намерено симпатизират на терористите и екстремистите от „ Халистан “, което провокира дълбока угриженост в Индия. Индия разгласи понижаване на броя на чиновниците в посолството си в Отава и спря визовите услуги за канадски жители.

Тази година бяха убити още двама деятели на „ Халистан “: единият в Пакистан, който има лична провинция Пенджаб, обитаема с мюсюлмани, а другият във Англия.

Кой умъртви ва ?

Какво значи това? Индийските разследващи организации, виждайки възраждането на пропагандата на „ Халистан “ и страхувайки се, че казусът със сикхския фракционизъм, който през предишния век аргументи толкоз доста проблеми на страната и коства живота на нейния министър председател Индира Ганди, която беше убита от сикхите си телохранители, подхващат ли превантивни ограничения за секване на заплахата в зародиш? Или просто сикхските сепаратисти не са поделили парите, отпуснати от външни сили за дестабилизиране на Индия и унищожаване на неуместния за Запада министър председател Моди, който се чака да организира парламентарни избори през 2024 година?

Почти съм сигурен, че втората версия е вярна: индийските разследващи служби не са употребявали методите на “Мосад ” и Централно разузнавателно управление на САЩ в предишното. Да убиеш сикхски водач в храм в Канада е същото като да убиеш Борис Немцов под сянката на Кремъл. Това е същата явна режисура, преференциална за всеки, само че не и за тези, които са упрекнати в нея. Но Западът, естествено, упорства за първата версия.

Канада упреква Индия

Канадският външен министър Мелани Жоли сподели, че експулсираният индийски посланик е офицер от разузнаването и че Канада няма да толерира никаква интервенция в нейните каузи. Премиерът Трюдо, говорейки в Народното събрание, упрекна Ню Делхи в присъединяване в убийството на Ниджар.

„ Призоваваме индийското държавно управление да работи с нас и да одобри съществено тези обвинявания “, сподели Трюдо. Това идва от политик, чиито другари включват сикхски сепаратист, открит в Канада, прочут Джаспал Сингх Атвал, който беше приет за отговорен в Индия за опит за ликвидиране на основния министър на Пенджаб. Двойни стандарти в най-хубавия им тип!

Не е изненадващо, че когато Трюдо повдигна тематиката за убийството на Ниджар пред Моди, индийският министър председател, съгласно външното министерство, отхвърли да разиска тези клевети. Официалният представител на индийското външно министерство Ариндам Багчи акцентира, че " обвиняванията на канадското държавно управление са подбудени на първо място от политически претекстове ", добавяйки, че " терористичните детайли работят свободно " в тази страна.

Дори Байдън беше изплашен

Някои може да си помислят, че става дума за спор сред две страни, който от време на време се случва по разнообразни аргументи в интернационалните връзки. Нищо сходно! Целият англосаксонски Запад, отпред с президента на Съединени американски щати Джо Байдън и неговия антураж, подвигна оръжие против Индия, което демонстрира огромно неодобрение от Ню Делхи и персонално Моди, който неотдавна посети Америка. Той очевидно не оправда упованията на Вашингтон.

Лондонският „ Файненшъл таймс “, базирайки се на източници (Великобритания също е недоволна от Моди, макар пенджабския си министър председател – не сикх обаче, а индусът Риши Сунак), заяви на 22 септември: по време на срещата на Г-20, която, бихме добавили, Индия отхвърли да се „ украинизира “, без да изпрати покана до Зеленски, Байдън персонално повдигна мътната история с Ниджар на среща с Моди. Вестникът оповестява още, че представители на англосаксонския разследващ съюз “Петте очи ” (Австралия, Англия, Канада, Нова Зеландия, САЩ) са разискали това ликвидиране с обкръжението на Моди. Американското издание “Уолстрийт Джърнъл ” написа за същото.

Цял о т о антиинд ийс к о войство

Съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан направи изцяло нахално изказване за убийството на терориста в Канада:

“Този въпрос ни тормози. Ние одобряваме това съществено и ще продължим да работим по него. И ние ще го създадем, без значение за коя страна приказваме. Няма особено изключение при положение на сходни дейности... Ние ще защитим главните си правила. Освен това ще се консултираме от близко със съдружници като Канада, които имат свои лични правоприлагащи и дипломатически процеси. ”

Държавният секретар Антъни Блинкен не изостава доста от противника си в администрацията на Байдън, като на 22 септември по време на конференция на 78-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации приказва за „ дълбоката угриженост “ на Вашингтон във връзка с случая Ниджар. Той призна, че Съединените щати „ освен се съветват “ с канадците, само че и „ координират “ дейностите си с Отава.

“Би било значимо Индия да работи с канадците. Искаме да забележим отчетност. Важно е следствието да бъде приключено. Ние сме извънредно бдителни при наблюдението на всички случаи на хипотетични транснационални репресии. Ние одобряваме това доста, доста съществено ”, сподели лицемерно Блинкен.

Англия и Австралия също поддържаха " загрижеността " на Канада и показаха угриженост по отношение на хипотетичните дейности на Индия... Всички обаче бяха ненадейно предадени от американския дипломат в Отава Дейвид Коен. Той призна, че англосаксонските разследващи организации, представлявани от “Петте очи ”, са помогнали на Канада да стигне до заключението, че Индия е виновна за убийството на Ниджар, само че отхвърли да приказва съответно за ролята на Съединени американски щати в прехвърлянето на разследващи данни. Но сегав последна сметка всички знаят от кое място идва тази антииндийска провокация.

Какво от това?

Такава тясна съгласуваност на дейностите на това равнище и по подобен подозрителен въпрос измежду англосаксонските страни може да се изясни единствено с едно нещо - нежеланието да се види отпред консервативния националист Моди, който поддържа тесни връзки с Русия. Плюс желанието да се предотврати успеха на неговата партия на идните парламентарни избори в Индия, която Моди има намерение да трансформира в ценностно самостоятелна от Запада страна (с развиване на търговско-икономически връзки) и даже да я преименува на Бхарат.

Сегашният министър-председател на Индия желае изцяло да отстрани колониалното минало в съзнанието на индийците, трансформирайки религията, традициите и ползите на болшинството в основата на страната. В очите на актуалния Запад, който разчита на всевъзможни малцинства, с цел да увековечи господството си, това е същинско закононарушение.

Освен това Западът, представляван от англосаксонския авангард, се опасява, че Индия на Моди ще ускори ролята си на натурален водач на Движението на необвързаните и световния юг и освен няма да скъса с Русия, само че и няма желаят да разпали огромна война с Китай, за каквато американците мечтаят.

Това значи, че Моди би трябвало да се разкара и в този момент подобен опит се прави от Съединените щати и Ко. Точно пред очите ни. Изненадващо историята е доста по-сериозна от тази с обвиняванията против саудитския престолонаследник, която приключи с цялостен неуспех за Съединените щати и даже, може да се каже, със „ загубата “ на Рияд, който в този момент е другар с Русия и Китай и даже подписа мир с Иран. Но това не научи Вашингтон на нищо.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg