Международен фестивал Живи статуи Русе 2021 ще се състои на

...
Международен фестивал Живи статуи Русе 2021 ще се състои на
Коментари Харесай

Живи статуи ще изпълнят кея на Русе

Международен фестивал " Живи скулптури " Русе 2021 ще се състои на обновената крайбрежна алея, добре позната на русенци като " Кея ". Необичайни и авангардни актьори с провокативни визии и затрогващи истории се завръщат в дунавския град за 4 невероятни вечери от 24 до 27 юни. Фестивалът за поредна година е проведен от Русенския спектакъл " Сава Огнянов ", който обичайно преди лятната почивка закрива театралния сезон с това охолно улично събитие.

Всички вечери навън са безвъзмездни за жителите и гостите на града. От 24 до 27 юни началния час на събитията на кея е 20:30 часа. В първите два дни, четвъртък и петък, присъединяване ще вземат 8 селектирани актьори от 5 европейски страни - Нидерландия, България, Полша, Украйна и Англия. Румънският спектакъл " Маска " ще се развихри на кея в събота и неделя с " Най-доброто от Живите скулптури ", което е ретроспекция на най-хубавите облици, основани от трупата за последните 20 години. Цялата тази четиридневна приказност от цветове и облици ще " изгори " в последната вечер с огъня на Огнен спектакъл " Палячи ", с цел да се роди още веднъж, като феникс, в идващото издание на " Живи скулптури ". Тази година артистите са подготвили зрелищно 20-минутно огнено шоу, основано особено за закриването на фестивала.

От уредниците загатват, че в специфичния край са забъркани няколко огнехвъргачки и специфична театрална техника, а началото на спектакъла е в неделя от 22:00 часа. В четирите дни уредниците ще разрешават на свободни улични актьори, жонгльори, музиканти и други да играят " на шапка " в обособена зона на кея, тъкмо до мястото на главните събития, като по този начин ще имат шанса да впечатлят главните уредници и да завоюват част от публиката пристигнала за основните събития. Най-добрите от свободните актьори ще получат покана от уредниците да вземат присъединяване в формалната стратегия на идващото издание.

Над 25 разнообразни персонажи в друго направление и техника на живата скулптура ще могат да се видят в 4-те фестивални вечери, само че това надалеч не е всичко, което уредниците са подготвили за публиката. Всяка вечер ще се играе и по едно изцяло гратис импровизационно шоу, на огромната амфитеатрална сцена на кея от 21:30. То ще се извършва от новосформираната импро натрупа в града " ВиЖна ", основана по план на русенското съдружие " Стенд Арт ", финансиран от Национален фонд " Култура ". Импровизационния спектакъл прави публиката съизвършител в спектакъла, който се ражда на момента от актьорите на сцената и нормално взема прекомерно необикновена посока, което го прави неповторим всеки идващ път. " Живи скулптури " се организира за шеста година, като е бил преустановяван само през 2020-та, заради усложнената тогава конюнктура с Коронавирус в международен мащаб. Това грандиозно събитие, само по рода си в България, се ражда от трансформиралото се в обичайно посещение на румънския спектакъл " Маска " и техните живи скулптури в границите на тогавашния фестивал " Европейска театрална работилница ".

Днес Международен фестивал " Живи скулптури " е събитие със независима съществена стратегия от 4 вечери и горделив притежател на купата " Най-оригинално туристическо събитие в Община Русе за 2019 ". Фестивалът предлага на публиката си и неповторима съпътстваща стратегия в зала, която е в първите 2 вечери. " Мълчаливи предания " - образен театър по български митове и легенди на Държавен куклен спектакъл Варна и " Авеню Q " - бродуейски мюзикъл за възрастни на Столичен куклен спектакъл, притежател на три награди " Тони " ще гостуват в Голяма зала на Театъра от 19:00 часа, надлежно на 24 и 25 юни. Тази неповторима интервенция на културата и изкуството в градска среда става допустима с помощта на Община Русе, която подкрепя провеждането му по стратегия " Култура ", както и с финансирането на Министерство на културата по програмата за подкрепяне на фестивали в региона на професионалното театрално изкуство.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР