Международен екип от учени на Русия и Германия откри останките

...
Международен екип от учени на Русия и Германия откри останките
Коментари Харесай

Учени откриха земноводно на 120 млн.години

Международен екип от учени на Русия и Германия откри останките на незнаен до момента тип античен саламандър (семейство опашати земноводни, включващо дъждовниците и тритоните), съобщи пресслужбата на Санктпетербургския държавен университет, който е един от участниците в екипа-откривател, заяви БГНЕС.
" Изследователски екип разказа тип антично примитивно земноводно. Парчетата от кости на над 120 милиона години, са открити в поток в Сунтарския регион на Република Саха (Якутия). Преди се смяташе, че тези примитивни земноводни са измрели още в юрския интервал (преди 145-200 милиона години), само че откритието демонстрира, че най-ранните саламандри в качеството си на " живи изкопаеми " са оживели до началото на идващия интервал – креда “, се споделя в изказване, представено от ТАСС.
Първата експедиция по местата, където е направено откритието - региона към потока Теете – е била изпратена предходната година. По времето на динозаврите тези региони са ситуирани наоколо до Северния полюс, по тази причина за палеонтолозите това отворя нов прозорец в полярния свят през интервала Креда, за който до момента е известно малко.
" Ние открихме два нови рода примитивни бозайници на тази територия и сред тях беше първия шиен прешлен на огромен първичен саламандър ", заяви експертът по мезозойски гръбначни доцент Павел Скучасa.
Учените нарекоха откритото изкопаемо животно Kulgeriherpeton ultimum. Родовото име е формирано от якутската думата " кулгери " (гущер, дъждовник) и древногръцката „ херпетон “ (рептил), а типа - ultimum – е " финален " на латински.

Според учените дължината на античното земноводно е била 20-30 сантиметра. То е живеело най-вече във вода и с помощта на размера си е можело да ловува водни инсекти, дребни рибки, а евентуално и други земноводни. Изследването на Kulgeriherpeton ultimum продължава, като учените се надяват от костните фрагменти да възстановят част от черепа на античното земноводно и да схванат повече за особеностите на този тип.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР