Международен екип от следователи разгада кода на серийния убиец, известен

...
Международен екип от следователи разгада кода на серийния убиец, известен
Коментари Харесай

След 51 г.: Разчетоха шифър на един от най-големите серийни убийци на света

Международен екип от следователи разгада кода на серийния палач, прочут като Зодиак, 51 години откакто той изпрати записка с незнайни знаци до вестника San Francisco Chronicle. Това пишат международни медии.

Загадката беше наречена "Код 340 " поради броя на героите. Експерти от Съединени американски щати, Белгия и Австралия работиха дружно, с цел да я разгадаят. Разследващите се надявали килърът да разкрие името си в една от шифрованите бележки, само че това не се случило.

„ Надявам се да се забавлявате доста, пробвайки се да ме хванете. (...) Не се опасявам от газовата камера, тъй като тя ще ме изпрати на небето още по-рано, тъй като в този момент имам задоволително плебеи, които да работят за мен “, гласи дешифрираният текст.

Един от проверяващите, 46-годишният уеб дизайнер Дейвид Оранчак, призна, че работи върху шифъра от 2006 година През цялото това време той си мислел, че ще сътвори стратегия и тя елементарно ще разпознае шифъра, само че това не помогнало.

Това е вторият развързан код на злокобния убиец Зодиак. Първият е разчетен през 1969 година от преподавател и брачната половинка му. В бележката нарушителят споделя, че „ обича да убива, тъй като е занимателно “.

Зодиак е сериен палач, настоящ в Калифорния през 60-те години на предишния век. Той получава прякора поради астрологичните знаци, употребявани в бележките, както и вниманието към хороскопа на жертвите. Все още не е открита самоличността му.

Отличителна линия на нарушителя е, че той изпращаше криптирана информация за себе си до редакциите на локалните вестници. В бележките килърът твърди, че е умъртвил 37 души, само че полицията е разкрила почерка му единствено в седем убийства.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР