Международен екип от изследователи за първи път извърши най-цялостната оценка

...
Международен екип от изследователи за първи път извърши най-цялостната оценка
Коментари Харесай

Учените разбраха кой живее на Еверест

Международен екип от откриватели за първи път извърши най-цялостната оценка на биоразнообразието на най-високата планина в света. Анализирайки екологична ДНК, изолирана от водни проби, взети на надморска височина 4,5-5,5 километра, те откриха генетичния материал на представители на 187 разреда, което е 16,3% от всички известни разреди живи организми на Земята.

Еверест е най-високият връх на нашата планета (8848,86 метра), само че даже и в такива рискови условия могат да живеят живи организми. Международен екип от откриватели, управителен от Обществото за запазване на дивата природа и Апалачския щатски университет, за първи път най-пълно разказа биоразнообразието на „ покрива на света “. Резултатите са оповестени в списанието iScience.

Учените са анализирали екологичната ДНК, или ДНК на околната среда (eDNA), изолирана от водни проби, събрани по скатовете на Еверест – на височина от 4500 до 5500 метра над морското ниво. Изследването на eDNA разрешава откриването на следи от генетичен материал и предлага по-достъпен, по-бърз и сложен метод за оценка на биоразнообразието.

Местата за събиране на проби включват алпийската зона, където към този момент няма дървета, само че към момента порастват цъфтящи растения и шубраци, както и еолийската зона и отвън диапазоните на покритосеменните. Общо учените събрали 20 литра вода. Те разпознали ДНК на организми, принадлежащи към 187 таксономични разреда, което подхожда на 16,3% от всички известни разреди живи организми.

Сред тях създателите на работата разкрили ДНК на ротифери и тихоходки, известни със способността си да оцеляват в най-суровите и рискови условия. Макар че откривателите се съсредоточили върху идентифицирането на определянето на организмите преди разреда, те съумели да открият родовете и типовете на някои същества. Например те разпознали ДНК на тибетския урал – птица от фамилията на фазаните, и ДНК на домашни кучета и кокошки, което свидетелства до каква степен човешката активност въздейства на околната среда.

Учените също разкрили ДНК на иглолистни дървета, които порастват надалеч под мястото на взимане на проби, което демонстрира какъв брой надалеч вятърът може да придвижва прашеца. Друга забавна находка бил генетичният материал на еднодневките: тези инсекти са добре прочут знак за чистотата на водоемите.

Изследването ще помогне да се проследят промените в биоразнообразието на Еверест с течение на времето, защото световното стопляне и антропогенното влияние въздействат на тази труднодостъпна за индивида екосистема.

Източник: Actualno
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР