Международен екип от изследователи от Института по молекулярна биология към

...
Международен екип от изследователи от Института по молекулярна биология към
Коментари Харесай

Български и чужди учени работят по модел, свързан със сложни ДНК увреждания

Международен екип от откриватели от Института по молекулярна биология към Българска академия на науките, от Софийския университет "Св. Климент Охридски ", от Института Макс Планк по молекулярна клетъчна биология и генетика, от Биотехнологичния център и Медицинския факултет на Техническия университет в Дрезден, и от Департамента по математика към Университета на Пенсилвания е основал първокачествен кинетичен модел на динамичността на 70 основни белтъка, участващи в поправката на ДНК, на местата на комплицирани ДНК увреждания, оповестяват от Българска академия на науките.

Изследователите са показали своите открития в сегашния брой на влиятелното интернационално списание Molecular Cell.

Учените разясняват, че през целия живот на индивида ДНК непрестанно претърпява увреждания вследствие на голям брой външни и вътрешни фактори и би трябвало да бъде неотложно "поправяна ", с цел да се предотврати настъпването на разновидности, геномна неустойчивост и развиването на ракови болести. Различните типове увреждания, настъпващи в ДНК, се поправят от огромен брой белтъци. Как се реализира това от клетката към момента е недобре разбрано заради сложността и бързата динамичност на процеса. Този въпрос е изключително значим, защото доста противоракови медикаменти или повреждат ДНК, или потискат функционалността на избрани белтъци, участващи в поправката й.

Систематичното изследване на въздействието на такива медикаменти върху цялостната съгласуваност на процеса на корекция може да докара до нови открития за механизмите им на деяние, да предложи нови приложения или да загатне вероятни странични резултати, показват учените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР