Международен екип направи значимо научно откритие, което може да помогне

...
Международен екип направи значимо научно откритие, което може да помогне
Коментари Харесай

Откриха причина за инсулиновата резистентност при затлъстяване


Международен екип направи значимо научно изобретение, което може да помогне за съкращаване на отрицателните последици за здравето при хората със затлъстяване . Учените разкриха механизмите, по които затлъстяването предизвика инсулинова устойчивост и знаичтлено покачва риска от диабет вид 2 .

Затлъстяването е световен здравен проблем, който се асоциира с висок риск от редица хронични здравословни проблеми, водещ измежду които е диабетът. Предполага се, че причина за тази връзка са някои възпалителни реакции, предизвикани от несъразмерното количесто мастна тъкан в организма. Благодарение на напъните на учените към този момент може да се посочат и някои молекулни механизми на тази взаимовръзка.

Учените откриват, че резултатът на затлъстяването върху равнищата на кръвната захар се дължи на нарасналото произвеждане на характерен вид адипокини – молекули, секретирани от складираната мастна тъкан. Въпросният вид адипокини доста отслабват чувствителността на някои видове кафези към инсулина, т.е. те развиват инсулинова устойчивост . Най-негативен е резултатът на адипокините върху мускулните и чернодробните кафези (хепатоцити). В дълготраен проект инсулиновата устойчивост на тези кафези води до трайно повишение равнищата на глюкоза в кръвта, която остава неоползотворена от клетките, изгубили чувствителността си към инсулина. Развива се диабет вид 2.

Като доказателство за тази връзка учените откриват, че високите равнища на адипокините постоянно корелират с нараснала кръвна захар и нараснала централизация на някои провъзпалителни фактори в кръвта. Това недвусмислено потвърждава, че затлъстяването, хроничните възпаления, инсулиновата устойчивост и диабетът с право може да се преглеждат като взаимосвързани положения.

Свързани публикации.. Диабет вид 3 – кое в действителност е това заболяване? 0 Затлъстяване и инсулинова устойчивост (видео) 0 HOMA-INDEX за оценка на инсулинова устойчивост (IR) 2

Получените данни може да подсигурят различен метод към затлъстяването и предизвиканите от него здравословни проблеми. Според учените изцяло допустимо би било да се разработят тясноспектърни препарати, които работят против характерните адипокини, с цел да се отстрани пагубното им деяние върху чувствителността на телесните кафези към инсулин. Вече се работи по създаването на такива артикули, което ще предложи дейно средство за предварителна защита на диабет вид 2 – един от водещите световни здравословни проблеми през последните десетилетия.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР