МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ. Обявен е през 1992

...
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ. Обявен е през 1992
Коментари Харесай

Датата


МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ. Обявен е през 1992 година от Генералната асамблея на Организация на обединените нации. Оттогава това е ден за усилване на полемиката по тематиката за свободния и самостоятелен живот на хората с увреждания, за тяхното пълноправно присъединяване в обществото.

1621 - ГАЛИЛЕО ГАЛИЛЕЙ ИЗОБРЕТЯВА ТЕЛЕСКОПА. С помощта на уреда с 32-кратно нарастване той открива лунните планини и кратери, пръстените на Сатурн, четири спътника на Юпитер, етапите на Венера, слънчевите петна, звездния градеж на Млечния път.

1823 - РАЖДА съдебна експертиза СТАНИСЛАВ ДОСПЕВСКИ, ХУДОЖНИК (УМИРА 1878 Г.). Рожденото му име е Зафир Зограф. Един от най-значителните възрожденски художници и иконописци, племенник на Захари Зограф. Учи в Московското художествено учебно заведение за живопис, статуя и архитектура и в Императорската художествена академия в Петербург. Родоначалник на светския реален портрет у нас.

1888 - УМИРА КАРЛ ЦАЙС, НЕМСКИ МЕХАНИК И ОПТИК (Р. 1816 Г.). Известен като създател на компанията, която носи неговото име - " Карл Цайс Йена ". Произвежда основно микроскопи, а след изобретяването на фотоапарата - и фотографски обективи, с което компанията е фамозна и в наши дни.

1891 - ПОСТАВЕНИ СА ОСНОВИТЕ НА МОДЕРНАТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ. На тази дата Народно събрание приема Закон за Въоръжените сили в Княжество България - един от най-важните за младата страна. Въоръжените сили се разделят на настояща войска, аварийна войска и национално опълчение.

1910 - СЪЗДАДЕНА Е НЕОНОВАТА ЛАМПА. Жорж Клод показва творението си на ревю в Париж. Това е газоразрядна лампа с ниско налягане, в която светенето се дължи на тленен електрически разряд в неон, аргон или живачни пари. Изобретението на французина се употребява за осветяване и основаване на светещи реклами. Клод патентова неоновата реклама на 9 ноември 1911 година Оттогава неонът става най-популярният източник на светлина в рекламата поради богатата цветова гама и удивителния искра. Възможни са над 150 цвята. Почти всеки цвят, друг от аленото, се основава посредством потребление на аргон, живак и фосфор.

1959 - ПУСНАТ Е НА ВОДА ПЪРВИЯТ В СВЕТА АТОМЕН ЛЕДОРАЗБИВАЧ. " Ленин " е издигнат в корабостроителницата в Ленинград. Той е първият от серията от девет ледоразбивача, издигнати за корабоплаване в Арктика. " Ленин " е първият надводен атомен кораб, до това време Съединени американски щати с " Наутилус " и Съюз на съветските социалистически републики с " Ленински комсомол " тестват тази технология при подводниците. Корабът е изведен от употреба през 1989 година и през днешния ден действа като музей в Мурманск.

1967 - ИЗВЪРШЕНА Е ПЪРВАТА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА СЪРЦЕ. Операцията прави южноафриканският хирург Кристиан Барнард (на снимката) в операционна зала на клиниката " Гроте Шур " (Кейптаун). Първият пациент с трансплантирано сърце е 53-годишният Луис Уашкански. Той умира 18 дни по-късно от двустранна бронхопневмония.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР