Между реалност и фантазия, робоинфлуенсърите изгряват на хоризонта на социалните

Между реалност и фантазия, робоинфлуенсърите изгряват на хоризонта на социалните ...

И заговориха с човешки глас


Между реалност и фантазия, робоинфлуенсърите изгряват на хоризонта на социалните мрежи

Микела Суза е името на една от десетките успешни инфлуенсърки в Instagram. Тя е на 19 години, има бразилски и испански корени, обича да пее и използва социалните мрежи, за да популяризира музикалните си проекти. Не пропуска да обсъжда модата, изкуството и изживяванията си със своите около 3 млн. последователи, а освен това вече се е снимала за корици на лайф­стайл списания, партнирала си е с големи брандове като Calvin Klein, Off White, Prada и Samsung, снимала се е заедно с Бела Хадид, Мили Боби Браун и Стив Аоки. Дотук всичко изглежда нормално, но това, което я отличава от останалите популярни лица онлайн, е, че тя не съществува. Поне в реалния свят.

Зад популярния профил на име lilmiquela стои цял екип от специалисти от трансмедийната компания Brud, базирана в Лос Анджелис, а талантливата тийнейджърка всъщност е компютърно генериран инфлуенсър, който си има собствен живот, също толкова вълнуващ, но единствено в дигиталното пространство. Още от създаването си през април 2016 г. Микела си изгражда силна идентичност, почти неразличима от тази на истински човек. Например, когато пусне нов сингъл, тя има цяла история, свързана с него.

За песента Speak Now споделя, че е записала видеото с бившия си приятел и това ѝ е помогнало да преодолее раздялата с него. Така една купчина пиксели започва да говори съвсем по човешки за доброто и злото, вълнуващото и отегчителното, окриляващото и приземяващото, а ние стоим и го слушаме.

Робомоделът докосва сърцето на аудиторията и с демонстрацията на социална ангажираност. Тя участва в кампания, в която знаменитости отправиха призив към американците да гласуват на последните президентски избори, а по-рано застана публично и зад глобалното движение Black Lives Matter. От около две години Микела се проявява и като дизайнер, след като лансира Club 404 – своя авторска колекция от облекла с ретро усещане, която бе промотирана с поредица от видеа, в които самата тя разказа за вдъхновението си около създаването на модната линия.

Микела и приятели

И докато вероятно ще минат десетилетия преди човечеството да види как хуманоидни роботи със свръхразвит интелект спокойно се разхождат по улиците, Микела далеч не е единствената личност, която съществува само виртуално и усложнява въпроса, на какво може да се вярва в интернет. Нейните създатели, сред които са диджеят Йънг Скитър и бизнес ангелът Сара Деку, до момента са спечелили милиони долари инвестиции от компании за рисков капитал като Sequoia Capital и SV Angels и това ги мотивира да изградят цяла мрежа от робоинфлуенсъри. Един от тях е Рони Блоуко, който се появява през 2018 г., но оттогава никога не е показвал лицето си. Крие го зад маска, а това неволно го поставя и в подходящ контекст в извънредната ситуация днес.

Източник: manager.bg