Между реалност и фантазия, робоинфлуенсърите изгряват на хоризонта на социалните

...
Между реалност и фантазия, робоинфлуенсърите изгряват на хоризонта на социалните
Коментари Харесай

И заговориха с човешки глас

Между действителност и фикция, робоинфлуенсърите изгряват на хоризонта на обществените мрежи

Микела Суза е името на една от десетките сполучливи инфлуенсърки в Instagram. Тя е на 19 години, има бразилски и испански корени, обича да пее и употребява обществените мрежи, с цел да разпространява музикалните си планове. Не пропуща да разисква модата, изкуството и преживяванията си със своите към 3 млн. почитатели, а също така към този момент се е снимала за корици на лайф­стайл списания, партнирала си е с огромни марки като Calvin Klein, Off White, Prada и Samsung, снимала се е дружно с Бела Хадид, Мили Боби Браун и Стив Аоки. Дотук всичко наподобява обикновено, само че това, което я отличава от останалите известни лица онлайн, е, че тя не съществува. Поне в действителния свят.

Зад известния профил на име lilmiquela стои цялостен екип от експерти от трансмедийната компания Brud, основана в Лос Анджелис, а надарената тийнейджърка в действителност е компютърно генериран инфлуенсър, който си има личен живот, също толкоз трогателен, само че само в цифровото пространство. Още от основаването си през април 2016 година Микела си построява мощна еднаквост, съвсем неразличима от тази на същински човек. Например, когато пусне нов сингъл, тя има цяла история, обвързвана с него.

За песента Speak Now споделя, че е записала видеото с някогашния си другар и това ѝ е помогнало да преодолее раздялата с него. Така една купчина пиксели стартира да приказва напълно по човешки за положителното и злото, вълнуващото и отегчителното, окриляващото и приземяващото, а ние стоим и го слушаме.

Робомоделът допира сърцето на аудиторията и с демонстрацията на обществена ангажираност. Тя взе участие в акция, в която звезди насочиха апел към американците да гласоподават на последните президентски избори, а по-рано застана обществено и зад световното придвижване Black Lives Matter. От към две години Микела се демонстрира и като дизайнер, откакто стартира Club 404 – своя авторска сбирка от дрехи с ретро чувство, която бе промотирана с поредност от видеа, в които самата тя описа за вдъхновението си към основаването на стилната линия.

Микела и другари

И до момента в който евентуално ще минат десетилетия преди човечеството да види по какъв начин хуманоидни роботи със свръхразвит разсъдък умерено се разхождат по улиците, Микела надалеч не е единствената персона, която съществува единствено виртуално и усложнява въпроса, на какво може да се има вяра в интернет. Нейните основатели, измежду които са диджеят Йънг Скитър и бизнес ангелът Сара Деку, досега са спечелили милиони долари вложения от компании за рисков капитал като Sequoia Capital и SV Angels и това ги стимулира да изградят цяла мрежа от робоинфлуенсъри. Един от тях е Рони Блоуко, който се появява през 2018 година, само че от този момент в никакъв случай не е показвал лицето си. Крие го зад маска, а това несъзнателно го слага и в подобаващ подтекст в изключителната обстановка през днешния ден.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР