Между българския шофьор и Volkswagen цари любов (не)обяснима. Малко повече

...
Между българския шофьор и Volkswagen цари любов (не)обяснима. Малко повече
Коментари Харесай

Смяна на върха

Между българския водач и Volkswagen царува обич (не)обяснима. Малко повече от 4 милиона са записаните моторни транспортни средства в нашата страна. Над половин милион от тях носят емблемата VW, т.е. – почти всеки осми автомобил. В по-голямата си част „ националните коли “ по изстрадалите пътища на благата ни родина са навъртели много години и километри, а притежателите им към този момент имат трайна връзка с марката. Много от тях мечтаят за по-нов модел Volkswagen, а който желае да кара най-хубавото нормално гледа към върха на гамата. Там към този момент стои SUV, а не лимузина. За първи път подобен автомобил се трансформира във флагман и на Volkswagen. Това е новото потомство Touareg, показан охолно в България и въведен напълно скоро на нашия пазар.

 db2018au00420_large

Масовото клатушкане по SUV-овете трансформира бързо потребителските настройки. Хора, които до неотдавна са жадували за голфове и пасати, в този момент се преориентират към техните SUV разновидности. Топмоделът Phaeton, в който се возеше Ангела Меркел, към този момент не попада в портфолиото на Volkswagen и на негово място се настанява Touareg. Третата генерация е построена върху новата модулната платформа на VW за коли с надлъжно ситуирани мотори и трансмисии. Моделът е станал по-дълъг (4,88 м) и по-широк (1,98 м), само че е с една концепция по-нисък (1,70 м) и стои по-динамично на пътя.

 db2018au00421_large

Дизайнът е премерено закостенял с акцент върху високия авторитет и технологическия прогрес. Новият Touareg наподобява като първокласен „ асфалтов ” SUV за разлика от предшественика си, който загатва по-смело своите офроуд благоприятни условия. Това не значи, че автомобилът е изгубил проходимостта си. По-скоро има препозициониране към по-взискателни клиенти, за които е значим престижът и мощното наличие. Оформлението на LED светлините и решетката основава ясно различим образ на модела и в това време акцентира фирмената еднаквост към фамилията на Volkswagen.

 db2018au00422_large

Пътническата кабина е моделирана по напълно нова идея в стила на цифровото време. Класическите аналогови знаци отстъпват място на цифрови екрани. Пред лидера са ситуирани два огромни цветни монитора. Единият зад кормилото с диаметър 12 инча служи като надзорен уред за показанията на скоростта, оборотите и така нататък, а другият екран вдясно с диаметър 15 инча и сензорно ръководство реализира контрола върху съвсем всички функционалности на борда. Двата екрана се сливат образно и акцентират високотехнологичния темперамент на Touareg. В композиция с дървените приложения, фината кожена тапицерия, алуминиевите и хромирани елементи се основава чувство за първокласна и удобна зона, предразполагаща към релаксиращо и прелестно пътешестване.

 db2018au00423_large

За това способстват комфортните седалки с функционалност за масаж по осем разнообразни стратегии. Пасажерите откъм гърба могат да контролират наклона на облегалките и да плъзгат седалките по дължина, с цел да имат още повече пространство при нужда. Така петима души имат всички предпоставки да се настанят оптимално удобно. За багажа им също има доста място, защото товарният размер е повишен до 810 л. При нощни преходи купето става по-приветливо с ново LED осветяване с избор сред 30 цвята на светлината и контролиране на нейната активност. В хубави дни огромният панорамен шибедах може да се отвори да пропусне слънчевите лъчи и свежия въздух. За удобното возене се грижи опционалното пневматично окачване с електронно ръководени амортисьори и стабилизатори против наклоняване на каросерията. За по-прецизното придвижване в бързи завои спомагат завиващите задни колела.

Дизелов мотор с 286 конски сили

Дизелът продължава да зарежда виталните функционалности на новия Touareg. Моделът излиза на пазара с трилитрови турбо мотори V6, които без проблеми могат да теглят ремарке с тегло до 3,5 т. Първите продажби ще бъдат на дизелов вид с мощ 286 к.с. и въртящ миг 600 Nm. Той форсира двутонния SUV за 6,1 секунди от 0 до 100 км/ч и развива оптималната скорост 235 км/ч. След това ще се появят версия на същия мотор с 231 к.с. и 500 Nm и бензинов модел V6 с 340 к.с. и 450 Nm. Планирани са и моторизации V8 и хибриди със зареждане от контакта.

 ampnet_photo_20180324_146444

Серийно новият Touareg е оборудван със задвижване на четирите колела и 8-степенна автоматизирана трансмисия. В взаимозависимост от изискванията въртящият миг се разпределя в изменчиво съответствие сред предната и задната ос посредством самоблокиращ централен диференциал. Любителите на офроуда могат да закупят специфичен пакет – куки за изтегляне, повишен контейнер от 75 на 90 л и отбрана на дъното и съществени съставни елементи на автомобила.

Нощна видимост с термокамера

Новият Touareg претендира  да бъде един от най-сигурните коли, защото е снабден с богат пакет системи за сигурност и за подкрепяне на ръководството. В запушване лидерът може да разчита на електронна стратегия за полуавтономно придвижване. За първи път в модел на Volkswagen се предлага помощник за нощно виждане, който разпознава обекти, пешеходци и животни посредством инфрачервена камера (термокамера) и предизвестява водача. Картината от камерата се демонстрира на цифровия екран на кокпита,като в същото време се приготвят спирачките да упражнят оптимално изпитание при потребност.

 ampnet_photo_20180428_147816

Новите матрични LED светлини осветяват блестящо и с предупредителна примигваща светлина записаните хора или животни пред автомобила. Така те получават алармиращ сигнал, а лидерът може да ги види по-добре. Технологията има за цел да понижи произшествията в резултат на неприятна видимост.

 ampnet_photo_20180428_147817

За по-безопасно придвижване спомага също електронният помощник за нахлуване в кръстовища. Чрез радарни датчици в бронята се засичат странично приближаващи транспортни средства и се дава предизвестие към лидера. Ако той не реагира, следва активиране на спирачките и прекъсване за отбягване на конфликт. Тази система прави по-безаварийно и излизането от паркоместа с неприятна видимост, както и пресичането на дребни задънени улички.

 ampnet_photo_20180324_146443

По-важните данни от работата на автомобила и упътванията от  навигацията се изписват на Head-up екран непосредствено пред очите на водача. Там се изписват и ограничаващите знаци за скоростта, които са разпознати от предната  камера. На пътища с добра маркировка асистентът за придвижване в лентата води Touareg сред обрисуваните линии.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР