Механизмът за разследване на главния прокурор, който беше приет в

...
Механизмът за разследване на главния прокурор, който беше приет в
Коментари Харесай

Радомир Чолаков: Механизмът за разследване на главния прокурор, приет от депутатите, не е работещ

Механизмът за следствие на основния прокурор, който беше признат в петък от депутатите, не е работещ.

Това мнение изрази ръководителят на правната комисия в Народно събрание, депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков в предаването „ Офанзива ” по Нова нюз.

„ Гласувахме за него като политически знак, тъй като сега най-голямата конспирация е кой е срещу правосъдната промяна на Крум Зарков. Всеки, който е срещу, е мафия ”, посочи той.

Чолаков изясни, че по предложенията на правосъдния министър Крум Зарков е имало огромно публично разискване. Първото съвещание на Правната комисия е било на 11 януари, а на него са участвали всички най-големи адвокати в България.

„ Върховен касационен съд с 23 страници мнение, Висш съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет. Мнението на всички институции е, че този закон не може да свърши работа ”, съобщи Чолаков.

Той изрази подозрение също за какво законът е бил импортиран едвам на 30 декември.

„ Становището на всички институции е, че има доста противоконституционни текстове. Този напор, че би трябвало да го приемем за 2 дни, стартира да ме навежда на мисълта, че някой не е желал да не се одобри този закон и се търси провинен. И този провинен да е Народното събрание ”, сподели Чолаков.

Вчера беше признат на второ четене закона за лицата, подаващи сигнали.

„ Беше импортиран през октомври, на първо четене го приехме като политически жест. Но на второ четене залата го отхвърли. Не желая да става недодялан, само че беше много нескопосно написан и имаше всички белези на бухалка. Върна се в правна комисия. Тогава министър Зарков още веднъж обиколи всички студия, сподели по какъв начин саботираме правосъдната промяна и ние казахме, че ще го препишем. Редактирах го на 31 декември следобяд. На 5 януари го внесохме още веднъж модифициран. Мина на две четения в Комисия и през вчерашния ден Народно събрание го одобри без спор на две четения, с консенсус ”, сподели Чолаков.

Той разяснява, че фактически Следствието е подчинено на Прокуратурата, а би трябвало, съгласно Конституцията, съдът, следствието и прокуратурата да са три самостоятелни един от различен органа. Чолаков упрекна Христо Иванов за нарушавания баланс.

„ Референдумът е хибридна офанзива против българската народна власт ”, сподели Чолаков.

Той чака ГЕРБ да бъде първа политическа мощ след изборите.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР