Механизмът за определяне на минималната работна заплата, приет предизборно от

...
Механизмът за определяне на минималната работна заплата, приет предизборно от
Коментари Харесай

Работодателите ще атакуват механизма за МРЗ пред ЕК и МОТ

Механизмът за установяване на минималната работна заплата, признат предизборно от Народното събрание в предпоследния ден от живота му, ще бъде оспорен. Работодателските организации ще сезират Европейската комисия и Международната организация на труда (МОТ) поради фиксирането на минималната заплата като 50% от междинната заплата.

Според Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), решението опонира на Конвенцията на МОТ и на Европейската инструкция за съответни минимални заплащане. По думите му с това гласоподаване Народното събрание в действителност е иззел функционалностите на Тристранния съвет, както и на Министерския съвет.

„ При неспиращата предизборна акция през последните години и неналичието на водачество се стига до такива неверни решения, а това е нездравословно за страната и за хората “, сподели Велев, който взе участие в полемика за проблемите и опциите през българския бизнес през 2023 година, проведена от  Икономическият университет във Варна.

Решението ще докара до това, че в някои стопански браншове всички ще вземат равни хонорари, без значение от приноса си “, сподели още ръководителят на АИКБ, представен от Българска телеграфна агенция.

Той изнесе данни, съгласно които в Европа съотношението сред минималната и междинната заплата е 43%, а в Съединени американски щати и Китай – доста по-ниско.

Според него проблем е и това, че при фиксирането на съотношението в България Народното събрание не е взел поради нито че се начислява % за прослужено време, нито огромната диференциация в заплатите по стопански браншове и по територии.

В обособените браншове разликата в междинните заплати доближава четири пъти “, сподели още Велев.

Работодателите са на мнение, че вярното решение би било минималната заплата да бъде друга в другите стопански сфери, като се договаря от обществените сътрудници. Това е нещо, за което бизнесът упорства от години.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинВасил Велев работодатели МРЗ минимална заплата бизнес ПоследниНай-четениПазар на труда 20 Работодателите ще нападат механизма за МРЗ пред Европейска комисия и МОТ Компании 68 Volvo се приготвя за токов удар Енергетика 76 Рекорд в 115-годишната ѝ история: Shell регистрира $40 милиарда облага Компании 468 eMAG уголемява бизнеса с нов логистичен хъб за 100 млн. евро Компании 188 Дантеленият бизнес и Славина, която съживява пропуснат поминък Личности 376 Кои са 10-те най-богати хора на планетата? Хай-тек 432 ChatGPT разруши върха за най-бързо разрастващо се потребителско приложение Компании 228 Загубите на индийския конгломерат Adani доближиха $100 милиарда Политика 432 Радев преназначи служебното държавно управление на Гълъб Донев Компании 428 Въпреки Tesla: Volkswagen отхвърля да смъкна цените на електрическите автомобили Бюджет и финанси 5752 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната Телекомуникации 5578 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Бюджет и финанси 5494 Германия даде знак, че навлиза в криза Компании 4652 Dronamics подписа контракт за произвеждане на безпилотните си дронове Енергетика 3488 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Политика 3254 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Автомобили 3068 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Финанси 2870 Ерата на лесните пари свърши и ще боли Енергетика 2456 Радев и Вучич дадоха старт на градежа на газовата връзка със Сърбия Политика 2042 Как България да настигне междинните европейски приходи за 15 години Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР