Механизмът, гарантиращ възможност за независимо разследване на главния прокурор при

...
Механизмът, гарантиращ възможност за независимо разследване на главния прокурор при
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС прокарват удар по съдийската независимост покрай механизма за главния прокурор 


Механизмът , гарантиращ опция за без значение следствие на основния прокурор при съществуване на данни за осъществено от него закононарушение, стана факт и на второ четене в парламентарната правна комисия в четвъртък.

Членовете ѝ одобриха плана с промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), направен от екипа на служебния правосъден министър Крум Зарков , само че прокараха и една сериозна редакция.

С гласовете на депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи в комисията мина предложение за отпадане на условието ръководителите на Върховния касационен съд ( Върховен касационен съд ) и Върховния административен съд ( Върховен административен съд ) да се назначават и освобождават единствено с решения на Пленума на Висш съдебен съвет , взето с болшинство от представители на съдийската квота.

Тази корекция беше призната дружно с намаляването на минималния брой гласове, нужни за назначение и освобождение на така наречен трима огромни в правосъдната власт - основният прокурор и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. В момента те са 17 , само че след приемане на измененията в Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс ще станат 13 .

Това значи, че в случай че депутатите дефинитивно отстранен в пленарната зала условието ръководителите на двете висши съдилища да се избират и освобождават с болшинство от съдии, избирани за членове на Висш съдебен съвет директно от съдии, 11-членната Прокурорска гилдия и двама членове на съвета, излъчени от Народното събрание, ще са задоволителни да кадруват по върховете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.
Възражение от правосъдното министерство
Срещи това остро възрази зам.-министъра на правораздаването Емил Дечев . Той е арбитър по специалност, който настоя пред депутатите да не приравняват по този метод ръководителите на висшите съдилища с основния прокурор, тъй като това ще накърни съдийската самостоятелност.

Гаранцията, че Висш съдебен съвет няма да кадрува с прокурорско болшинство в съдилищата беше една от главните хрумвания за разделянето на съвета на две колегии.

За това условие от години упорстват и специалистите от Венецианската комисия , която е органът, който съветва страните членки на Съвета на Европа по въпросите на правораздаването.
 Иван Гешев още веднъж упрекна Само една реакция от ПП-ДБ
Срещу тази редакция възрази и някогашната правосъдна министърка и народен представител от “Продължаваме смяната - Демократична България ” (ПП-ДБ) Надежда Йорданова в края на разискването на механизма.

“Орязахте доста значително съдийското самоуправление ”, сподели Йорданова и акцентира, че отпадането на наложителното съдийско болшинство в избора и отстраняването на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд е “сериозен удар по съдийското самоуправление и съдийската самостоятелност ”.

Депутатката от ПП-ДБ прикани сътрудниците си правната комисия да премислят този текст, само че не последва никаква редакция от залата.

Председателят на комисията Стою Стоев , също от ПП-ДБ, единствено благодари на Йорданова и мина към идната точка от дневния ред. Никой различен от парламентарната им група не възрази на прокараната с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи корекция.
Кратко включване от Гешев
Йорданова беше единственият член на правната комисия, която възрази при започване на съвещанието и против държанието на основния прокурор Иван Гешев . Той се появи в залата, с цел да произнесе къса тирада, след която напусна.

“Няма да вземам участие в нещо, което авансово, евентуално, е решено и обслужва, може би, това, което дефинирах като политическа мафия и което българските жители дефинират като политическа мафия, политически отпадък, олигархия и проведена престъпност. И няма да разреша да вземам участие, може би, в това, което сподели проф. Киров и един различен конституционалист, ще преразказвам - превръщането на правовата страна в вехтория и пипането на Конституцията с мазни пръсти ”, сподели основният прокурор и излезе от залата.

Веднага по-късно Йорданова се обърна към Стоев с молба да не разрешава на представители на прокуратурата да вършат “политически изказвания ”, с които наскърбяват народните представители.

“Следва да напомним на основния прокурор, че в случаи, когато той счита, че има мафия, той има всички пълномощия по Наказателно-процесуален кодекс да образува досъдебно произвеждане, да проверява и да повдига обвинявания ”, сподели депутатката от ПП-ДБ, след което Стоев се извини, че е позволил изказването на Гешев.

Т.нар. механизмът за надзор на основния прокурор планува следствията против основния прокурор и заместниците му да се водят от углавен арбитър с сан на висш, който краткотрайно да бъде назначаван за ad hoc прокурор.

Източник: svobodnaevropa.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР