Медузите, които обитават Черно море, не са опасни. Това каза

...
Медузите, които обитават Черно море, не са опасни. Това каза
Коментари Харесай

Опасни ли са медузите в Черно море?

Медузите, които населяват Черно море, не са рискови. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна доцент доктор Снежа Златева, началник на Клиниката по интензивно лекуване на остри отравяния и токсикоалергии към ВМА – МБАЛ Варна.
" Летуващите, които се къпят в Черно море, би трябвало да бъдат спокойни, защото нашите медузи не са рискови ", съобщи доцент Златева. По думите ѝ в Черно море се срещат два типа медузи.
" Едната е Aurelia aurita, която е със междинни размери и е доста красива – с четири розови кръга в тялото си. Сега е по-малко евентуално да се види, части от нея и цели медузи има през юни. В края на месец август и началото на септември може още веднъж да се среща ", добави доцент Снежа Златева. Вторият тип медуза, която населява Черно море, е Rhizostoma pulmo, като тя е с доста по-големи размери и може да бъде видяна по крайбрежието през месеците септември и октомври.
" Отровата им има както токсични, по този начин и алергични свойства, само че нашите медузи имат доста дребни пипала и мъчно минават през кожа, изключително окосмена. По-опасно е при попадане по лигавиците. Имаме случаи на изразено засягане на очите или тези, които се къпят голи, жилване по гениталиите. Тогава лигавицата е по-чувствителна и може да има по-изразени реакции като болежка, парене, зачервяване, отток. Съветвам тези хора също да потърсят лекарска помощ, с цел да няма затруднения, защото нашите проучвания демонстрират, че до 2% при някои случаи има едно хронифициране на алергичната реакция и то е обвързвано с характера на самите отрови ", акцентира специалистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР