Медийното отразяване на предизборната кампания тази година е особено засилено

...
Медийното отразяване на предизборната кампания тази година е особено засилено
Коментари Харесай

ИРПС: Рекордно скъпа предизборна кампания в медиите

Медийното отразяване на предизборната акция тази година е изключително засилено поради изключителната здравна обстановка, в която протича, и рестриктивните мерки при осъществяване на всеобщи мероприятия.

В тази среда претендентите отделят съществени средства за реклама в медиите, които са рекордни за финалния стадий на акцията спрямо парламентарните избори през 2014 година и 2017 година Общата стойност на подписаните към 31-ви март контракти възлиза на 4 100 464 лева без Данък добавена стойност.

Мониторингът на обгръща формалните страници на 40 национални и районни медии - 10 малките екрани, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 осведомителни уеб страницата и организации. Три дни преди изборите, инспекцията демонстрира, че всички участници в акцията са вложили запаси за медийно наличие.

Партиите и парите за реклама

И в края на акцията безапелационно отпред по разходвани средства е обединението „ ВОЛЯ-НФСБ " с вложени 1 140 218 лева На второ място се изкачва другата патриотична групировка - Вътрешна македонска революционна организация, със 626 065 лева Трети по разноски за медийна реклама са „ ГЕРБ-СДС " с 588 226 лева Така партиите от ръководещата коалиция в последните 4 години са формирали съвсем 60% от разноските на всички участници в акцията.

Разходите на левицата за медии възлизат на 341 535 лева, което ги подрежда след партията на Цветанов „ Републиканци за България ", отделили за отразяване съвсем половин милион лв..

Най-предпочитаните медии

И в края на предизборната акция, най-вече средства за отразяването ѝ притеглят трите водещи малките екрани в страната - Нова ТВ - 847 358 лева, БТВ - 793 607 лева и Българска национална телевизия - 602 814 лева Българска национална телевизия продължава да подписва контракти с по-голям брой обединения, което по всяка възможност се дължи на по-ниските цени за отразяване в публичната медия, избрани с разпореждане на Министерски съвет. На четвърто място още веднъж е ТВ Евроком с 456 148 лева

Практиката за сключване на безплатни контракти за отразяване се употребява за поредна акция. Такива са оповестили от ТВ Евроком с девет обединения коалиция „ Ние, Гражданите ", коалиция „ Българска социалистическа партия за БЪЛГАРИЯ ", партия Възраждане, партия АБВ, коалиция „ Демократична България ", коалиция „ Движение ЗАЕДНО за смяна ", партия Движение на непартийните претенденти, партия Правото и партия Общество за нова България, както и от партийната телевизия Алфа. Единственият разгласен от малкия екран контракт е с издържащата ги партия АТАКА. Публикуваната информация в този вид контракти не разрешава да се наблюдава нито услугите, за които се подписват, нито тяхната стойност.

Продължава и практиката партийните малките екрани да подписват контракти с партиите, с които са свързани.

В края на акцията единствено три от медиите не са оповестили подписани контракти с участниците в нея. Това са вестниците Монитор и Телеграф и уеб сайтът BGnes.com. Въпреки това обзор на страницата на BGnes.com демонстрира, че там има пропагандно наличие.

Накратко :

Мониторингът, който ИРПС прави по времето на предизборните съревнования от 2014 година до момента, демонстрира, че до този миг това е най-скъпата медийна акция. Подобно развиване бе предстоящо, защото здравната обстановка в страната и приложените поради нея ограничения доста ограничиха опциите за различен тип акция - всеобщи мероприятия, акция от врата на врата и други

В тази акция всички претенденти публично са сключили контракти с медии за отразяване на посланията им. Най-голям е и броят на медиите, които публично са разгласили съглашения с участниците.

Интересно е, че най-вече средства в акцията са вложили участниците в ръководещата коалиция, които участват в осведомителния поток като част от изпълнителната власт. Но в същото време заплащат за в допълнение отразяване, което има ПР темперамент и не предпоставя отговори на въпроси. Така медиите нямат опция да изпълнят ролята си на медиатор в разговора сред гласоподаватели и политици.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР