Медийната среда в България остава притеснителна. Редакционното разнообразие и аналитично

...
Коментари Харесай

Международни наблюдатели: Предизборната информация в медиите беше основно платена

" Медийната среда в България остава притеснителна. Редакционното многообразие и аналитично отразяване на изборите, които са от решаващо значение за избора на гласоподавателите, значително липсват ". Това са част от предварителните изводи на самостоятелните наблюдаващи от ОССЕ Служба за демократични институции и права на индивида (СДИПЧ) във връзка лимитирана задача за наблюдаване на парламентарните избори в страната (ОМНИ). През последните месеци те наблюдаваха организацията, предизборните акции на претендентите и отразяването на изборите в медиите (пълният отчет с предварителни изводи вижте в прикачения файл).
Основно платени репортажи
Според интернационалните наблюдаващите по време на предизборните акции в малките екрани доминират платените репортажи. Те показват, че макар, че публичните медии би трябвало да бъдат справедливи и неутрални, те в действителност рядко отразяват политическите партии. В същото време в елементи разказват активността на висши държавни чиновници. Според организациите автоценцурата на медиите е резултат също от натиска върху проверяващите кореспонденти и неналичието на следствия при нападенията против публицисти. Всичко това, в подтекста на парламентарните избори, води до ограничавания за гласоподавателите да създадат осведомен избор.

В заключенията на отчета се споделя, че публичните Българска национална телевизия и БНР се въздържат от публицистично отразяване в новините. За сметка на това обаче от националната телевизия стартират платена графа " Гласовете на България ", в границите на която претендентите можеха да получат платено отразяване, квалифицирано от публицисти на БНТ1.
Прикачен файл

В предварителните изводи на наблюдаващите се обръща внимание също и на политическите диспути, проведени от националната телевизия. Повечето от тях (15) са провеждани в 16 ч., когато аудиторията на Българска национална телевизия разумно е по-малка. В тях вземат участие всички претенденти за народни представители. В праймтайма, или най-гледаното телевизионно време, са проведени осем дебата, в които вземат участие до 12 претенденти - шест от парламентарно показаните партии и шест от най-популярните непарламентарно показани партии въз основата на социологически изследвания.

" Медийният мониторинг на ОМНИ СДИПЧ заключи, че всички прегледани частни малките екрани bTV, Nova и България On Air предоставиха лимитирано отразяване на предизборната акция в своите новинарски излъчвания, като отделиха за всички претенденти взети дружно сред 30 и 50 минути в новините на праймтайма. Въпреки че не бяха означени като платена реклама, стилът на показване и изложение беше непосредствен до този на платените репортажи ", пишат още в предварителния отчет.

На въпрос на " Капитал ", по време на конференцията за показване на предварителните изводи, какви препоръки биха дали за възстановяване на връзката сред претенденти и медиите Корин Юнкер от службата за демократични институции и човешки права към ОССЕ отговори: " Трябва да има диспути, на които да се дава опция публицистите да задават подобаващи въпроси, и да могат да проучват информацията, която претендентите дават ".
Корин Юнкер от службата за демократични институции и човешки права към ОССЕ. Фотограф: Юлия Лазарова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР