Медицинският университет – Пловдив и Научноизследователският институт към него –

...
Медицинският университет – Пловдив и Научноизследователският институт към него –
Коментари Харесай

МУ-Пловдив използва български биомастила за 3D биопринтиране

Медицинският университет – Пловдив и Научноизследователският институт към него – водачи в генерирането и валидирането на биопринтирани тъканни модели, и МатриКем София – новаторски български стартъп и водач в създаването и производството на биомастила и биосмоли за триизмерно биопринтиране, са сътрудници в основаването на биомастила, подобаващи за създаване на триизмерни тъканни модели.

Споразумението за научноизследователско съдействие сплотява напъните на водещите български откриватели в региона на биопринтирането. Двете групи са в основата на първите научни писания, направени в България и оповестени в интернационалните реферирани списания през 2021 година. Комбинацията от първия биопринтер в България, намиращ се в МУ-Пловдив, и първото позволение за работа със странични скотски артикули за научноизследователски цели, присъдено на МатриКем, обезпечава неповторимо преимущество за пионерни фундаментални проучвания и новаторски артикули.

Сътрудничеството сред МУ-Пловдив и МатриКем е в резултат на шестмесечна проучвателна колаборация, която докара до обещаващи първични резултати и валидиране на новаторска идея за биомастило за екструзионно биопринтиране. Някои от тези резултати послужиха на МатриКем при подготовката на досие за заявяване на патент и потребен модел. Очаква се съдействието да генерира още благоприятни условия за отбрана на интелектуална благосъстоятелност.

„ За МатриКем е чест, само че и огромна отговорност опцията да развиваме новаторски артикули с поддръжката на Медицински университет – Пловдив и в частност с екипа на проф. доктор Виктория Сарафян. С помощта на тяхната експертиза в биопринтирането и подробното характеризиране на ин витро тъканни модели пред нас се открива опция да ускорим развиването на биомастилата ни. Вярваме, че биопринтеринето ще промени фундаментално метода, по който се лекуват пациентите, тъй като разрешава основаването на персонализирани модели на болести за ин витро тестване на медикаменти за прецизиране на лекуването съгласно профила на пациента. Щастливи сме, че имаме опция да работим с екип, който споделя нашите цели да се следват правилата на Добрата лабораторна процедура и да се развиват изчерпателно валидирани артикули, в това число биомастила и ин витро тъканни модели. Убедени сме, че тези цели са причина за основаването на устойчиви процеси и артикули, които да намерят реализация на международния пазар, както и за осъществяването на качествени проучвания, които да допринесат за развиването на биопринтерното тъканно инженерство.”, съобщи Мурад Реджеб – шеф на МатриКем и началник на първия дипломен труд по биопринтиране на тъканни модели в България.

Партньорството с съвременна стартъп компания е предизвикателство за МУ-Пловдив и е значима стъпка към отваряне на Университета и Научноизследователския институт към бизнеса и сполучливото използване на научните достижения в практиката.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР