Медицинските специалисти от Военномедицинската академия /ВМА/ са извършили 2 чернодробни

...
Медицинските специалисти от Военномедицинската академия /ВМА/ са извършили 2 чернодробни
Коментари Харесай

В рамките на 24 часа: 2 чернодробни трансплантации във ВМА

Медицинските експерти от Военномедицинската академия /ВМА/ са направили 2 чернодробни трансплантации в границите на 24 часа.

На 30 септември 39-годишен мъж е получил късмет за нов живот след намеса, осъществена от екип, управителен от доцент Васил Михайлов от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. По-рано денем експерти на лечебното заведение са били превозени със аероплан C-27J „ Spartan “ от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили до УМБАЛ „ Света Марина “ във Варна , където е била направена и експлантацията на органите .

На идващия ден е била осъществена сполучливо и втората чернодробна трансплантация след донорска обстановка в УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов “. 54-годишен мъж е бил трансплантиран от екип, отпред с проф. Ивелин Такоров, началник на Първа клиника по коремна хирургия.

Към момента пациентите се намират в приемливо положение , екстубирани, контактни и съответни.

Ръководството на ВМА изрича своята изключителна признателност към околните на донорите, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите.

„ Благодарим и на сътрудниците от двете лечебни заведения за положителната организация при реализиране на експлантационния развой. Признателност и към екипажа на Военновъздушни сили в състав: майор Николай Георгиев (командир), майор Дарина Христозова (помощник-командир) и борден инженер капитан Андрей Андрев, който за следващ път извърши задачата си сполучливо “ , прибавят от управлението на болничното заведение.

От началото на годината във ВМА са били направени 9 чернодробни трансплантации и общо 95 от началото на трансплантационната стратегия в болничното заведение.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg