Медицинските сестри започват днес всекидневни протести в резултат на липсата

...
Медицинските сестри започват днес всекидневни протести в резултат на липсата
Коментари Харесай

Медицинските сестри започват днес всекидневни протести

Медицинските сестри стартират през днешния ден всекидневни митинги вследствие на неналичието на съглашение със здравния министър Кирил Ананиев за желаните нарастване на заплатите им и възстановяване изискванията на труд в бранша.
 Медицински сестри стачкуваха за почтени заплати, Ананиев даде обещание нарастване до 20 дни (снимки)
Протестът им стартира на 1 март. Тогава бе контрактувана 20-дневна пролонгация с Ананиев за решение по какъв начин да се разпределят отпуснатите от държавното управление на общинските и регионалните лечебни заведения 30 млн. лв., след което трябваше да се проведат нови договаряния. Срокът изтече през вчерашния ден, когато се организира среща сред двете страни. От нея представители на медицинските сестри излязоха с думите, че не са удовлетворени от свършеното, не са сигурни дали Министерство на здравеопазването ще извърши уговорките си и възобновяват митингите.

Обяснението на Ананиев за продължаващото неодобрение бе, че медсестрите не са усетили отпущането на средствата, тъй като процедурата по усвояването на парите не е завършила и може би до 1 април те ще получат обещаното нарастване. Той е убеден, че е извършил уговорката си към протестиращите.

Анализът на екипа му удостоверил сериозния дефицит на фрагменти в системата: у нас има приблизително по 420 сестри на 100 хиляди души население, което ни отрежда на предпоследно място в Европейски Съюз, където междинното съответствие е 820 сестри на 100 хиляди души.

От рано тази заран пред постройката на Министерство на здравеопазването в центъра на София бяха събрани медицински сестри. Там ще има и палатков лагер. В страната демонстрациите им ще са пред лечебните заведения. В тях се включват медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори от над 40 града.

Те упорстват за идентична съществена заплата за всички експерти по здравни грижи без значение от местоработата или собствеността на болничното заведение - най-малко две минимални работни заплати за страната или 1120 лева Сред настояванията им е още спомагателните хонорари и техните размери да са с регламентирани правила и според от натовареността, както и почасово възнаграждение на нощния труд и в допълнение заплащане за работа в незабавно поделение .

В държавните лечебни заведения междинната съществена заплата към 1 януари е 758 лева, а междинната брутна - 1470 лева.; в тези с 50% и над 50% държавно присъединяване в капитала междинната съществена заплата е 668 лева, а междинната брутна - 1166 лева В общинските междинната съществена е 668 лева, а междинната брутна - 1040 лева

Към 31 декември междинната брутна заплата в страната е 1123 лева

Синдикални и съсловни организации поддържаха настояванията на здравните експерти и приканиха за нов разговор. Подкрепа заявява и омбудсманът Мая Манолова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР