Медицинските сестри трябва, образно казано, да станат защитена професия, защото

...
Медицинските сестри трябва, образно казано, да станат защитена професия, защото
Коментари Харесай

Мая Манолова: Медицинските сестри трябва да станат защитена професия

Медицинските сестри би трябвало, нагледно казано, да станат предпазена специалност, тъй като просто изчезват, а всеки един от нас е евентуален пациент. Това сподели омбудсманът Мая Манолова по време на брифинг в Благоевград, предаде  „ Фокус “.
„ Проведох среща с повече от 20 медицински експерти от МБАЛ-Благоевград, които споделиха с мен обстоятелството, че вследствие на протестните дейности, от една страна, въобще на съсловието, а въпреки това - от многочислените обещания, които бяха направени от Министерството на здравеопазването и от държавното управление.
В последна сметка заплатите им са се нараснали в границите на 60 лева – от 580 лева на 640 лева, само че обещанията за предоставяне на заплати в размер на 950 лева като съществена стартова заплата не се получават в нито едно лечебно заведение на територията на Благоевградска област, като се изключи приемането на заплатите в болничното заведение в Петрич, които съвсем ще доближат тези равнища “, разяснява тя.
Омбудсманът съобщи, че стои зад медицинските експерти от първия ден на техните митинги. По думите й след първия тур обещания, които министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев е дал преди европейските избори и които не са изпълнени, сега сме очевидци на второ разпределяне на обещания, като те са за това, че от 1 юли заплатите ще бъдат увеличени още веднъж с сред 150 и 250 лева за всички медицински експерти.
Манолова акцентира, че не има вяра в това, защото в дейностите на Министерството на здравеопазването няма визия за това по какъв начин тъкмо обещаното ще се случи. Тя означи, че в това число и медицинските сестри от Благоевград са подготвени на съществени дейни протестни дейности, с цел да си отстояват правата, тъй като работят по повече от 12 часа против мизерни хонорари за непрекъснатите наряди и нощния труд.
Омбудсманът уточни, че тяхната специалност е на изгубване и повече от половината медицински сестри към този момент са пенсионерки, а в действителност здравната система не може да съществува без медицинските сестри.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР