Медицинските сестри ще протестират в четвъртък с палатки пред сградата

...
Медицинските сестри ще протестират в четвъртък с палатки пред сградата
Коментари Харесай

Медицинските сестри отново на протест


Медицинските сестри ще стачкуват в четвъртък с палатки пред постройката на Министерство на здравеопазването, сподели пред публицисти Мая Илиева, представител на Инициативния комитет, провел митинга, който се състоя преди 20 дни, след среща с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев.

Илиева уточни, че не имат вяра на обещанията на министър Ананиев за нарастване на заплатите на експертите по здравни грижи. Медицинските сестри упорстват за стартова заплата в размер на две минимални работни заплати за страната, за възстановяване на изискванията на труд и опция за кариерно израстване. По думите на Илиева има оказан напън върху протестиращи медицински сестри и уточни за образец болница „ Пирогов”, както и лечебни заведения от Казанлък, Монтана и Пазарджик.

Министър Кирил Ананиев сподели пред публицисти, че е предложил на протестиращите взаимно да изготвят методика за образуване и систематизиране на средствата за възнагражденията им. Той цитира данни, съгласно които заплатите в държавните и общинските лечебни заведения демонстрират съществени разлики, като в държавните лечебни заведения междинната брутна заплата за здравна сестра е 1470 лева, а в общинските – 1040 лева

По думите на министър Ананиев, няма нито една болница измежду държавните и общинските, в която да има правила и ред при образуването на заплатите.

Очаква се взаимната работна група за правенето на методиката да стартира работа идната седмица, като след правенето ѝ, тя ще бъде показана пред Министерски съвет.

Ананиев увери, че методиката ще бъде наложителна за държавните лечебни заведения, а за общинските лечебни заведения, зависи от решението на техния принципал. Ананиев добави, че се планува страната да заплаща стипендиите на специализантите по обща медицина и педиатрия.

Анализ за интервала 2015-2017 година сподели, че в България има 420 медицински сестри на 100 хиляди души население, което подрежда страната ни на предпоследно място в Европейски Съюз. Съотношението в останалите членки на Европейски Съюз е 820 медицински сестри на 100 хиляди души.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР