Медицински специалисти излизат днес на протест пред Министерството на здравеопазването.

...
Медицински специалисти излизат днес на протест пред Министерството на здравеопазването.
Коментари Харесай

Пореден протест на медицински специалисти

Медицински експерти излизат през днешния ден на митинг пред Министерството на здравеопазването.

Те считат, че страната не е изпълнила настояванията им, за които упорстват с демонстрации от 2 години - повишение на главните хонорари на медицинските сестри и отпадане на комерсиалния модел в държавното опазване на здравето.
" Продължаваме с настояванията си отпреди две години, само че в този момент настояваме най-много за това, да има такива законодателни промени, които да дават опция на медицинските експерти да остават да работят в България ", разяснява в " Преди всички " Мая Илиева, водач на Синдиката на българските медицински експерти.

Мая Илиева уточни още, че ще стачкуват още веднъж за по-добри условия на труд и по-високо възнаграждение, с цел да не се постанова на медиците да работят на две или три места, както и една здравна сестра да не обслужва 50 пациенти, а също за увеличение на заплащането за изключителния и нощния труд.

" Медицинските експерти са принудени да работят на няколко места, тъй като не получават обикновено възнаграждение, само че в случай че работеха вкупом място, това щеше докара до банкрутиране на доста лечебни заведения, по тази причина съгласно тома е съзнателно, да се ползва геноцид нацяло едно съсловие ".

" Сега от министерство на опазването на здравето се пробват да наложат една компетентност " здравни асистенти " и студенти по медицина, които да работят в лечебните заведения, поради дефицита на медицински сестри, само че тези хора не носят отговорността на медицинските експерти, те нямат и компетенциите на медицинските експерти това е безусловно нелегално - в случай че нещо се случи с пациент, отговорността се носи от нас, не от здравните асистенти ".

По думите на Илиева би трябвало да се промени методът на финансиране на лечебните заведения, тъй като по време на пандемията, когато е бил спрян плановият банкет, приходите за заплати са били незадоволителни.

" Може да се реши да вземем за пример частните лечебни заведения да не получават пари от НЗОК, а във връзка със заплащането по 1000 лева за медиците на първа линия се оказа, че не всички от тези хора са получили средствата, а са ги получили хора, които не са на първа линия - няма надзор още веднъж. Така се източва и Здравната каса... "

Илиева сподели още, че желаят да припомнят на министъра на опазването на здравето за проблемите на съсловието, митингът е от 11,30 пред Министерство на здравеопазването.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР