Медицината направи голяма крачка към регенерацията на крайници при хората,

...
Медицината направи голяма крачка към регенерацията на крайници при хората,
Коментари Харесай

Учени регенерираха липсващ крайник на жаба, предстоят опит с бозайник

Медицината направи огромна крачка към регенерацията на крака при хората, откакто учени от два института откриха лекарствен коктейл, който провокирах порастване на изчезнал крак на жаба.

Съвместната работа на експертите от Tufts University в Медфорт, Масачузетс, и  института „Уис Лин“ в Бостън, Масачузетс, стегна до стадий, в който предстоят проби върху бозайници. Резултатите са оповестени в.

Препаратът, употребен в опитите, е коктейл от 5 медикаменти и за 18 месеца докара до съвсем цялостно възобновяване на изчезнал крайник на жаба, в това число пръсти. При естествени условия жалите не могат да регенерират органи. Американските учени се надяват този триумф да ги довел по-близо до заветната цел – регенерация на крака при хората.

Сн: Tufts University

Регенеративният развой и бил пробван върху африканската ноктеста жаба (Xenopus laevis). Раната от изгубения крак е била затворена със силиконова запушалка, наричана BioDome (Биокупол), съдържаща гел от протеин в коприната, зареден с 5-компонентнотох лекарство. Тапата е запечатала върху раната разтвора единствено за 24 часа, само че това е отпушило регенеративния развой, траял 18 месеца и приключил с израстването на изцяло функционален крайник.

Всяко лекарство в коктейла извършва друга функционалност, в това число попречване на инфектиране и потискани на производството на колаген, който образува белезите. Друг съставен елемент подтиква израстването на нови кръвоносни съдове, мускули и нервни нишки.

Новият крайник има естествена костна конструкция, добър набор от вътрешни тъкани и даже пръсти, само че без кости. Регенерираният крак реагира на допиране и жабата го употребява при плуването във вода съвсем както би употребявала и истинския.

Много същества могат да регенерират изгубени крака – саламандри, раци, гущери и други Плоските червеи могат да бъдат нарязани на части, като всяко реконструира първични организъм.

Сн: Tufts University

Хората могат за затварят раните си с нова тъкан, а черният ни дроб има забележителната дарба да се регенерира изцяло, в случай че изгуби до половината от размера си.

Новият опит докара до израстването на най-функционалния и добре завършен крайник, постиган при опитите до момента.

Учените желаят да отгледат даже още по-съвъшен – с кости в пръстите, по-детайлни мускули и скелетен профил, преди да преминат към опити с бозайници.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР