Медици от Пирогов излязоха на пореден протест с искането за оставката

Медици от Пирогов излязоха на пореден протест с искането за оставката ...

Медиците от `Пирогов` излязоха на протест, въпреки примирието с МЗ |


Медици от "Пирогов" излязоха на пореден протест с искането за оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, въпреки обявеното примирие. Протестът тази вечер е пред сградата на президентството.

Конфликтът избухна след проверка на НЗОК, при която бяха установени нарушения за над 1 млн. лв. Здравният министър уволни директора на на "Пирогов" проф. Асен Балтов и назначи ново ръководство. От болницата оспориха констатациите, но Кацаров подкрепи становището на касата и заяви, че самият той е бил един от пациентите с фалшива хоспитализация. 

По-рано днес медиците обявиха, че спират сутрешните протести, защото "". Решението беше взето след вчерашната среща в Министерството на здравеопазването, след която беше подписана , с която се потвърждава доверието към работещите в болницата. На срещата беше взето и решението за ревизия на проверката на НЗОК.

Тази вечер обаче медиците се върнаха на площада и заявиха, че търсят отговорност от президента Румен Радев, защото той е избрал състава на служебния кабинет. 

Медиците от спешната болница носеха плакати с надписи "Пирогов не точи касата" и "Пирогов не е системен проблем". Те настояват и за оставка  на управителя на НЗОК Петко Салчев. Протестът е и в подкрепа на вече бившият директор на болницата проф. Асен Балтов.

Освен протеста на медиците, пред сградата на президентството се проведе и протест за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Източник: offnews.bg