„Медиацията като алтернативен начин за решаване на спорове може да

...
„Медиацията като алтернативен начин за решаване на спорове може да
Коментари Харесай

Зарков: Медиацията може да се окаже решение, от което всички печелят

„ Медиацията като различен метод за решение на разногласия може да се окаже обстановка, в която всички печелят: системата на правосъдие и най-много страните по разногласието. Така че да схванат, че техният спор може да се позволи по цивилизован метод и двете страни да излязат спечелили или най-малко еднообразно изгубили “. Това съобщи министър Крум Зарков на конференция „ Медиацията по висящи правосъдни каузи - опция и изгода за всички участници “, провеждана в зала „ Тържествена “ на Съдебната палата. На форума участваха ръководителите на двете висши съдилища, ръководителят на Висшия адвокатски съвет, членове на Висш съдебен съвет, депутати от 48-ото Народно събрание.

Поводът са последните промени в Закона за медиацията, направени от работна група, импортирани от Министерството на правораздаването и гласувани от последния парламент. Одобрените промени предвидиха наложителна правосъдна медиация по 6 типа каузи, измежду които разпределение на използването на съсобствена движимост, втора фаза на подялба, осъществявания на отговорности по етажната благосъстоятелност и други Дава се и опция по негова преценка съдът да задължи страните да вземат участие в процедура по медиация и по други каузи – разводи, практикуване на наставнически права, прехрана, трудови разногласия, и други Депутатите записаха също, че наложителната правосъдна медиация ще е в действие от 1 юли 2024 година

След теоретичния, политически и всевъзможен спор следва по-тежката част – ефикасното приложение на закона, подсети министър Зарков. „ Комбинацията от претоварването на правосъдната система, общото незадоволство от нея в визиите на доста хора и възходящата конфликтност в обществото изисква ясно да идентифицираме кои спорове са подобаващи за препоръчаното решение и законодателят даде своята рамка. Сега системата би трябвало да бъде готова да ги одобри, с цел да се получи комбинацията от престиж и съвестност, задоволяваща страните. Така че след това да преминем към етапа, в която медиацията няма да е наложителна, а да се пристъпва към нея от единствено себе си “, акцентира министърът.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР