Медалът, който руският журналист Дмитрий Муратов получи заедно с Нобеловата

...
Медалът, който руският журналист Дмитрий Муратов получи заедно с Нобеловата
Коментари Харесай

Неизвестен плати $ 103,5 милиона за Нобела на Муратов

Медалът, който съветският публицист Дмитрий Муратов получи дружно с Нобеловата премия за мир през 2021 година, беше продаден на търг от американската аукционна къща Heritage Auctions за 103,5 милиона $ при стартова цена 700 000 $. Това оповестиха уредниците на търга на своя уебсайт.

Преди началото на наддаването основният редактор на „ Новая газета “ още веднъж е бил запитан дали е подготвен да се раздели с премията си и той е дал отговор утвърдително, предават gazeta.ru и ТАСС. Само няколко минути след оповестяването на началната оферта предложенията надхвърлили няколко милиона. След ставката от 16,6 милиона $ незнаен покупател се обадил по телефона и предложил 103,5 милиона – сума, която никой от другите съперници не надвишил. Всички получени от продажбата средства ще бъдат ориентирани към интернационалния фонд на УНИЦЕФ в помощ на украинските бежанци и техните деца.  

Търгът бе открит в Деня на детето 1 юни и завърши на 20 юни – Световния ден на бежанците. Финалът, провел се в медийния център на New York Times в Манхатън нощес, бе предаван онлайн в уеб страницата на аукционната къща. Норвежкият Нобелов институт за пръв път утвърждава продажба на почетен орден за набиране на средства и дефинира събитието като „ великодушен човечен акт “ в духа на създателя Алфред Нобел.

Още на 22 март журналистът Дмитрий Муратов разгласи, че възнамерява да продаде на аукцион нобеловия си орден, като даде средствата в помощ на принудените да изоставен родината и домовете си украинци и техните деца.

Търгът беше излъчен в медийния център на New York Times в Манхатън на уеб страницата на аукционната къща.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР